Πίσω

Μυστικά για γλυκά στο φούρνο

2 συχνά λάθη που καταστρέφουν το γλυκό!

Ψήνεις ένα γλυκό στο φούρνο, και ενώ έχεις κάνει ακριβώς ότι αναφέρει η συνταγή, στο τέλος απογοητεύεσαι γιατί βούλιαξε στο κέντρο, δεν φούσκωσε σωστά, έγινε κολλώδες το εσωτερικό του. Και όμως συχνά δεν δίνουμε βάση στην λεπτομέρεια και εκεί είναι το λάθος. Ας τα πάρουμε όμως με την σειρά να δούμε τι πρέπει να αποφεύγετε όταν ψήνετε γλυκό στο φούρνο.

Πόσο σημαντικό είναι να τηρούμε τις σωστές θερμοκρασίες στο ψήσιμο; Πως ελέγχουμε τις θερμοκρασίες του φούρνου;
Ο φούρνος και το ψήσιμο είναι ίσως οι πιο συχνές ερωτήσεις που μου απευθύνετε.
2 βασικά λάθη
Τα δύο πολύ βασικά λάθη κατά την διάρκεια που ψήνετε ένα γλυκό στο φούρνο, τα οποία πρέπει να προσέξετε, πέρα από τις οδηγίες που σας έχω σε κάθε συνταγή, είναι τα εξής:
Α) Σωστά προθερμασμένος φούρνος
Β) Ανοιγοκλείσιμο της πόρτας του φούρνου κατά την διάρκεια ψησίματος.

Σωστή προθέρμανση
Δώστε μεγάλη προσοχή σε αυτά τα δυο λάθη που συχνά κάνετε χωρίς να καταλαβαίνετε πως η σημασία τους στο τελικό αποτέλεσμα είναι καθοριστική.

Αν δηλαδή για παράδειγμα θέλετε η σφολιάτα σας να πάρει όγκο και να φουσκώσει καλά μετατρέποντας το εσωτερικό της σε αφράτες τραγανές στρώσεις, τότε πρέπει ο φούρνος σας να είναι καλά προθερμασμένος.

Πρέπει να έχει φτάσει ο δείκτης της λυχνίας στη σωστή ένδειξη όπως αναγράφεται στην συνταγή.

Αν βιάζεστε και βάλετε την σφολιάτα μέσα σε ένα χλιαρό φούρνο, τότε θα πάρει τον μισό από τον όγκο που θα έπρεπε.

Δεν θα φουσκώσει σωστά και το εσωτερικό της, όταν κόψετε κομμάτι, δεν θα έχει σωστή φυλοποίηση σε τραγανές στρώσεις αλλά θα είναι κολλημένο και θα θυμίζει ζυμάρι νοτισμένο. Έτσι δεν θα βγει ποτέ τραγανή.

Και αυτό συμβαίνει γιατί με τον καυτό φούρνο η υγρασία της ζύμης μετατρέπεται σε καυτό ατμό που την σπρώχνει να διογκωθεί και να φουσκώσει σωστά. Αν λοιπόν ο φούρνος έχει χαμηλή θερμοκρασία τότε αυτό που θα πετύχω θα είναι η υγρασία της ζύμης να μείνει μέσα στις στρώσεις και απλά να μετατρέψει το εσωτερικό της σφολιάτας σε κολλημένη υγρή ζύμη.

Μην ανοιγοκλείνεις τον φούρνο
Κάτι αντίστοιχο με το παραπάνω παράδειγμα ή με ένα κέικ ή γλυκιά πίτα, θα συμβεί αν αρχίσετε να ανοιγοκλείνετε την πόρτα του φούρνου από περιέργεια για να δείτε πως πάει το γλυκό που ψήνεται.

Ανοιγοκλείνοντας την πόρτα του φούρνου, την ώρα που έχει την σωστή θερμοκρασία και το γλυκό φουσκώνει εντυπωσιακά, επηρεάζεις το τελικό αποτέλεσμα.

Το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να αυξομειώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου, αφού η ζέστη και ο θερμός αέρας φεύγει με το άνοιγμα και κρύος αέρας μπαίνει στο φούρνο.

Αποτέλεσμα θα έχουμε ένα κέικ που «έκατσε» χωρίς όγκο, καθόλου αφράτο και θα αναρωτιέστε τί κάνατε λάθος στην συνταγή! Ούτε που θα πάει το μυαλό σας ότι φταίει κάτι τόσο απλό. Προσοχή λοιπόν σε αυτά τα δυο βασικά λάθη όταν ψήνετε γλυκά στο φούρνο και κυρίως κέικ γλυκιές πίτες και ζύμες βουτύρου.

Θέλω να μοιράζομαι τα πάντα μαζί σας για να έχετε σίγουρη επιτυχία.
Αργυρώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται