Πίσω

Βραδινό φαγητό

Η δύσκολη ώρα για το βραδινό φαγητό

Και τώρα τι να φτιάξω για δείπνο; Πάλι σάντουιτς; Είναι σίγουρα μία ασφαλής και χορταστική λύση, αλλά καλό είναι να έχουμε και άλλες επιλογές. Τις περισσότερες φορές αναζητούμε γρήγορες λύσεις για βραδινό που δεν θα μας πάρει πολύ χρόνο. Ανακαλύψτε εύκολες ιδέες για βραδινό φαγητό. Λιγότερος χρόνος για μαγείρεμα σημαίνει περισσότερος χρόνος για εσάς.

Η φιλοσοφία του βραδινού φαγητού

Η αλήθεια είναι πως το βραδινό φαγητό έχει τη δική του φιλοσοφία. Έρχεται να μας τονώσει μετά από μία κουραστική μέρα. Για να μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε, πρέπει όμως και να μη μας βαρύνει πολύ το στομάχι, καθώς δε μεσολαβούν πολλές ώρες μέχρι τον βραδινό ύπνο. Για όλους αυτούς τους λόγους ίσως αποτελεί το πιο δύσκολο γεύμα της ημέρας. Ειδικά τις καθημερινές, όταν ο χρόνος μας είναι λιγότερος και η κούραση πολλαπλάσια. Οι ιδέες για βραδινό φαγητό εξαρτώνται και από άλλους παράγοντες εκτός από τον διαθέσιμο χρόνο. Όλοι ψάχνουμε γρήγορα φαγητά για βράδυ. Οι άνθρωποι που θέλουν να χάσουν βάρος κάνουν συχνά το λάθος να παραλείψουν το βραδινό φαγητό. Υπάρχει αντίληψη πως οι θερμίδες που καταναλώνουμε το βράδυ δεν “καίγονται” εύκολα.

Πράγματι, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού τις βραδινές ώρες δεν αποτελεί υγιεινή συνήθεια. Όλοι γνωρίζουμε το ρητό: “Το πρωί τρώγε σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν φτωχός και το βράδυ σαν ζητιάνος”. Η πρακτική του να μένεις νηστικός όλη μέρα και να καταναλώνεις ένα μεγάλο γεύμα το βράδυ είναι μεν διαδεδομένη, κυρίως για τους εργαζόμενους που βρίσκονται πολλές ώρες εκτός σπιτιού, σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι ισορροπημένη. Μετά από την αφαγία μίας ολόκληρης ημέρας, η πείνα γίνεται ανεξέλεγκτη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τρώμε υπερδιπλάσιες ποσότητες και να καταφεύγουμε σε επιλογές που είναι μεν γρήγορες αλλά είναι και επιβλαβείς για τον οργανισμός μας. Επιπλέον, ειδικά στη χώρα μας, επικρατεί η συνήθεια να βγαίνουμε για βραδινό φαγητό στις 10 μ.μ. Πρόκειται για μια συνήθεια προβληματική. Τις περισσότερες φορές καταλήγουμε να ξαπλώνουμε με φουσκωμένο στομάχι, υπονομεύοντας έτσι την ποιότητα του ύπνου μας.

Τα υπέρ για το βραδινό φαγητό

Αν εξαιρέσουμε, ωστόσο, αυτές τις ακραίες περιπτώσεις, το βραδινό φαγητό είναι κι αυτό ένα σημαντικό γεύμα της ημέρας. Η ώρα που το καταναλώνουμε εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, π.χ. από την ώρα κατάκλισης. Αν πρόκειται να κοιμηθούμε στις δύο μετά τα μεσάνυχτα και φάμε το τελευταίο μας γεύμα νωρίς το απόγευμα, το πιθανότερο είναι πως δε θα αποφύγουμε τις νυχτερινές εφόδους στα ντουλάπια της κουζίνας και στο ψυγείο. Επίσης, είναι σημαντικό να διαφοροποιούμε τα συστατικά που προσλαμβάνουμε το βράδυ σε σχέση με την υπόλοιπη μέρα.

Η Μεσογειακή διατροφή δίνει πολλές ιδέες και συνταγές για βραδινό φαγητό που δεν επιβαρύνουν το στομάχι. Επιπλέον, δεν υπερφορτώνουν τον οργανισμό με περιττές θερμίδες. Το βραδινό μας μπορεί να γίνει απλό και ελαφρύ και ταυτόχρονα και νόστιμο.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται