Υλικά
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Ταψί
Τηγάνι
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΓΑΝΤΕΣ
- Μουσκεύουμε από την προηγούμενη μέρα τους γίγαντες σε μπόλικο νερό με λίγη σόδα μαγειρικής.
- Την επομένη στραγγίζουμε, ξεπλένουμε καλά και βάζουμε τα φασόλια σε κατσαρόλα.
- Καλύπτουμε με κρύο νερό και αφήνουμε να πάρουν βράση.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 40΄.
ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
- Ψιλοκόβουμε με μαχαίρι τα πράσα, τα φρέσκα κρεμμύδια και το σέλερι.
- Κόβουμε το ξερό κρεμμύδι σε φέτες.
- Πλένουμε και στραγγίζουμε το σπανάκι και τα λάπαθα.
- Τα ψιλοκόβουμε.
- Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε 2-3 κ.σ. από το συνολικό ελαιόλαδο, προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι, το πράσο, το σέλερι και το φρέσκο κρεμμυδάκι.
- Τα αφήνουμε να μαραθούν για 5΄.
- Σπάμε τα πομοντόρια (ντοματάκια) με πιρούνι και τα προσθέτουμε στα λαχανικά.
- Συμπληρώνουμε 1 φλιτζ. νερό, το μπούκοβο και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Βράζουμε τη σάλτσα για 5′-7′.
- Πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά.
ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ
- Στραγγίζουμε τους γίγαντες και τους βάζουμε σε ταψί.
- Περιχύνουμε με τη σάλτσα, κάνουμε μία στρώση το σπανάκι με τα λάπαθα και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε σε φούρνο στους 200°C για 40΄, να μείνει με το λάδι του το φαγητό.
ΓΙΑ ΤΑ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ
- Αλέθουμε το μπαγιάτικο ψωμί στο μπλέντερ.
- Βάζουμε το λουκάνικο στο μπλέντερ, να γίνει κιμάς.
- Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι.
- Προσθέτουμε τα ψίχουλα και το λουκάνικο και τα αφήνουμε να ροδίσουν για λίγα λεπτά.
- Ανακατεύουμε συχνά.
- Απλώνουμε το μίγμα με το λουκάνικο στο φαγητό και ψήνουμε στους 230°C για 10΄, να ροδίσει καλά η κρούστα.
- Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με τρίματα φέτας.
Tips
- Μην βράζετε σε δυνατή φωτιά τα όσπρια γιατί διαλύονται.