Υλικά
Εξοπλισμός
Γάστρα
Τηγάνι
Φούρνος
Υλικά
Εκτέλεση
- Ξεκινάμε τη διαδικασία για να φτιάξουμε το αγριογούρουνο στη γάστρα, πλένοντας πρώτα το κρέας.
- Το κόβουμε σε μερίδες.
- Για να φύγει βαριά μυρωδιά του το βάζουμε από το πρωί της προηγούμενης μέρας σε μπολ με 1/3 φλ. ξίδι δεντρολίβανου και 1 κ.σ. χοντρό αλάτι.
- Το αφήνουμε αρκετές ώρες στο ψυγείο. Το βράδυ το ξεπλένουμε από το ξιδόνερο και το βάζουμε σε πυράντοχο σκεύος που να σκεπάζεται καλά.
- Το περιχύνουμε με τη μαυροδάφνη και το μπαλσάμικο.
- Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο, τη φλούδα πορτοκαλιού, το θυμάρι, τον μαϊντανό, τους κόκκους μπαχάρι και τους κόκκους πιπέρι.
- Το σκεπάζουμε καλά.
- Το αφήνουμε μία νύχτα στο ψυγείο, να μαριναριστεί, αφενός για να μαλακώσει και αφετέρου για να ποτίσει και να νοστιμίσει με τα αρώματα της μαρινάδας.
- Την επομένη στραγγίζουμε το κυνήγι από τη μαρινάτα και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί.
- Κρατάμε τη μαρινάδα.
- Ζεσταίνουμε το 1/2 ελαιόλαδο από το συνολικό σε μέτρια φωτιά, μέσα σε γάστρα που να μπαίνει και στο μάτι της κουζίνας.
- Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα αφήνουμε να γίνουν διάφανα και να ξανθύνουν ελαφρά, ανακατεύοντάς τα συχνά.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά.
- Πανάρουμε το κυνήγι σε λίγο αλεύρι και τινάζουμε καλά να φύγει το περιττό.
- Ροδίζουμε καλά λίγα λίγα τα κομμάτια του κρέατος ώστε να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού.
- Κάθε κομμάτι κρέατος που ροδοκοκκινίζει το ρίχνουμε στα κρεμμύδια.
- Αφού ροδίσει όλο το κρέας, το βάζουμε στη γάστρα με τα κρεμμύδια.
- Προσθέτουμε τον πελτέ και περιχύνουμε με τη μαρινάδα.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, αφήνουμε να πάρει μία βράση και το βάζουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, σκεπασμένο, στους 170°C για μιάμιση ώρα.
- Τότε, ελέγχουμε το αλατοπίπερο, προσθέτουμε τα κάστανα και τα δαμάσκηνα και το αφήνουμε να ψηθεί για επιπλέον 30΄, μέχρι να μαλακώσει καλά.
- Ελέγχουμε αν ψήθηκε πριν το βγάλουμε.
- Το κρέας πρέπει να είναι πολύ τρυφερό και μαλακό μετά το ψήσιμο.
Tips
- Υπολoγίστε ότι χρειάζεται αρκετός χρόνος προετοιμασίας περίπου 24 ώρες για το σωστό μαλάκωμα και μαρινάρισμα.
- Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε μικρή γάστρα για να είναι συγκεντρωμένα τα υλικά και να μισοκαλύπτονται από τα υγρά.