Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΥΚΟΞΙΝΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΝΑΔΑ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Πυρίμαχο σκεύος
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΥΚΟΞΙΝΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΝΑΔΑ
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΥΚΟΞΙΝΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
- Ανακατεύουμε πρώτα όλα τα υλικά της μαρινάδας.
- Τοποθετούμε τις μερίδες του κοτόπουλου σε γυάλινο ή πυρίμαχο σκεύος.
- Τις περιχύνουμε με μαρινάδα.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε να μαριναριστεί το κοτόπουλο 5-6 ώρες, ή ακόμα καλύτερα το αφήνουμε μια νύχτα στο ψυγείο.
- Βγάζουμε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα και το σκουπίζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσει.
- Φυλάμε τη μαρινάδα για αργότερα.
- Σε πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κοτόπουλο απ’ όλες τις πλευρές για 6΄-7΄.
- Το βγάζουμε σε πιατέλα.
- Προσθέτουμε στο ίδιο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, την πάπρικα, το μπαχάρι, τα γαρίφαλα και την κανέλα.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σοταριστούν για 10΄.
- Τότε προσθέτουμε τα σύκα, τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα και τις σταφίδες και περιχύνουμε με το μέλι.
- Ξαναβάζουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα, μπήγουμε τα κάστανα εδώ και εκεί και περιχύνουμε με τη μαρινάδα.
- Προσθέτουμε την μαρινάδα και το νερό ή ζωμό.
- Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο.
- Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Όταν μαλακώσει το κοτόπουλο το βγάζουμε σε ανοιχτή πιατέλα και το διατηρούμε ζεστό.
- Αφήνουμε τη σάλτσα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να γλασάρει καλά (να πυκνώσει) μέχρι να γίνει σαν σιρόπι με χοντρές φουσκάλες.
- Ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
- Αραδιάζουμε γύρω από το κοτόπουλο τα κρεμμυδάκια, τα κάστανα και τα σύκα, περιχύνουμε με τη γλασαρισμένη σάλτσα.
- Πασπαλίζουμε με το ρόδι.
- Πασπαλίζουμε την πιατέλα με πουδραρισμένο μαϊντανό.
- Σερβίρουμε με βελούδινο πουρέ πατάτας.
Απολαύστε τη χριστουγεννιάτικη αυτή συνταγή με ένα διαφορετικό πουρέ σαν τον παρακάτω:
ΜΑΓΕΙΡΕΨΕ ΚΑΙ