Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΪΚ ΜΕ ΚΑΚΑΟ
ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Κόσκινο
Μίξερ με κάδο
Σχάρα
Φόρμα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΪΚ ΜΕ ΚΑΚΑΟ
ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ
Εκτέλεση
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
- Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ºC, στις αντιστάσεις.
- Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε κακάο, μια μεγάλη στρογγυλή φόρμα για κέικ, 25 εκατ.
ΚΕΪΚ ΜΕ ΚΑΚΑΟ
- Κοσκινίζουμε σε ψιλή σίτα όλα τα στερεά υλικά τις βανίλιες, το κακάο, το αλεύρι και το αλάτι μέσα στον κάδο του μίξερ.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αυγά και το γάλα.
- Σε χαμηλή ταχύτητα χτυπάμε τα υλικά για 2 λεπτά, έως ότου ενωθούν.
- Προσθέτουμε τα κομμάτια σοκολάτας.
- Δυναμώνουμε το μίξερ και χτυπάμε στην πιο δυνατή ταχύτητα για 4 λεπτά.
- Αδειάζουμε το μίγμα στη φόρμα και ψήνουμε στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα του φούρνου, στους 170°C για 50 με 55 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
- Όταν το βγάλουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά.
- Ξεφορμάρουμε σε σχάρα να κρυώσει καλά.
ΓΛΑΣΟ
- Κομματιάζουμε την κουβερτούρα και τη βάζουμε σε μια κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε τη κρέμα γάλακτος.
- Σε πολύ χαμηλή φωτιά αφήνουμε να λιώσει και να ομογενοποιηθεί το μίγμα, ανακατεύοντας πότε-πότε.
- Αφήνουμε λίγο το γλάσο να κρυώσει.
- Βάζουμε το γλυκό σε πιατέλα και το περιχύνουμε.
- Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ για γαρνίρισμα.
Tips
- Να αποφεύγετε το αλεύρι στη φόρμα, γιατί αφήνει λευκά στίγματα πάνω στο κέικ.