Υλικά
Εξοπλισμός
Κόσκινο
Μίξερ χειρός
Υλικά
Video
Εκτέλεση
- Διαλέγουμε ώριμα και σφιχτά φρούτα, πρώτα τα πλένουμε, τα στεγνώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Θα τα χρησιμοποιήσουμε με την φλούδα τους.
- Βουτυρώνουμε μια μικρή φόρμα δαχτυλίδι 20 εκ. με αποσπώμενη βάση και ντύνουμε τη βάση με αντικολλητικό χαρτί.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς C στις αντιστάσεις και θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα.
- Βάζουμε το μαλακό βούτυρο σε ένα μεσαίο μπολ και το χτυπάμε με μίξερ χειρός στην μεσαία ταχύτητα για 1’ να αφρατέψει.
- Ενώ το μίξερ είναι σε λειτουργία προσθέτουμε σταδιακά την ζάχαρη.
- Χτυπάμε σε μεσαία προς δυνατή ταχύτητα για 3-4’ μέχρι να λιώσει η ζάχαρη στο βούτυρο και όλο το μείγμα να μοιάζει με κρέμα.
- Ένα – ένα προσθέτουμε τα αυγά. Κάθε φορά που ρίχνω ένα αυγό περιμένω να το πιει το κέικ πριν προσθέσω το επόμενο.
- Προσθέτουμε το ξύσμα και το αλάτι για το κέικ με σύκα.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο πιο χαμηλό.
- Κοσκινίζουμε το μισό αλεύρι μέσα στο κέικ και προσθέτουμε το γάλα με τον χυμό λεμονιού.
- Χτυπάμε με το μίξερ για μερικά δευτερόλεπτα να χαθεί το αλεύρι στο μείγμα.
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι κοσκινίζοντας το μέσα στο κέικ.
- Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα πάντα, χτυπάμε μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να χαθεί το αλεύρι για το κέικ με σύκα.
- Σταματάμε το μίξερ.
- Κόβουμε τα 3 σύκα στα 4 και κάθε κομμάτι στη μέση. Εγώ χρησιμοποιώ τα σύκα με τη φλούδα τους. Μπορείτε να την αφαιρέσετε αν θέλετε. Αλλά το άρωμα και η γεύση θα είναι καλύτερη με τη φλούδα.
- Ρίχνουμε τα κομμάτια φρέσκου σύκου μέσα στο κέικ και με σπάτουλα αναδιπλώνουμε το μείγμα.
- Αδειάζουμε το κέικ στην έτοιμη βουτυρωμένη φόρμα.
- Ισιώνουμε την επιφάνεια του με σπάτουλα.
- Κόβουμε τα υπόλοιπα 3 σύκα σε φέτες και τα ακουμπάμε στην επιφάνεια του κέικ.
- Ελαφρά με την παλάμη πιέζουμε να μπουν στο μαλακό κέικ.
- Τοποθετείστε το κέικ με σύκα στην κάτω σχάρα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C στις αντιστάσεις για 1 ώρα περίπου μέχρι να στεγνώσει το κέντρο του.
- Ελέγχουμε την καρδιά του κέικ με την λάμα ενός μαχαιριού.
- Μπήγουμε το μαχαίρι στο κέντρο του κέικ. Αν η λάμα βγει καθαρή από ζύμη κέικ τότε είναι σωστά ψημένο κι έτοιμο.
- Αφήνουμε το κέικ με σύκα να σταθεί για 15’ στη φόρμα και να κρυώσει.
- Το ξεφορμάρουμε με προσοχή και το βάζουμε σε πιατέλα.
- Σερβίρουμε το κέικ σύκου με γιαούρτι ή φρέσκο τυρί κρέμα.
- Περιχύνουμε με λίγο μέλι και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ
- Το κέικ σύκου διατηρείται σκεπασμένο σε θερμοκρασία δωματίου για 3 ημέρες.
- Διατηρείται σκεπασμένο στην κατάψυξη αφού κρυώσει τελείως, για 3 μήνες.
- Ξεπαγώστε το κέικ από την κατάψυξη αφήνοντας το σκεπασμένο στην συντήρηση του ψυγείου για μια νύχτα.