Μουσακάς χωρίς τηγάνι

Μουσακάς χωρίς τηγάνι, πιο υγιεινός και ελαφρής από τον κλασσικό. Δοκιμάστε τον και θα ξετρελαθείτε!

Εύκολη
1:20

8

30 λεπτά

50 λεπτά

μουσακάς χωρίς τηγάνι

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΑΚΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΚΙΜΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΚΟΛΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

Συμβουλή Ειδικού

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Το φαγητό που μας θυμίζει καλοκαίρι όσο λίγα. Ο ορισμός ίσως, αυτού που λέμε εμείς οι διαιτολόγοι, ότι τα πάντα επιτρέπονται σε ένα διαιτολόγιο απώλειας βάρους, αρκεί να μην το παρακάνουμε στην κατανάλωση. Μπορεί οι θερμίδες να σας φαίνονται πολλές, αλλά και η θρεπτική του αξία είναι επίσης πολύ μεγάλη. Πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας από τον κιμά, το γάλα και το τυρί, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, D και Α, καθώς και πολύτιμα αντιοξειδωτικά συστατικά από το σκόρδο, την κανέλα, την ντομάτα. Απολαύστε το αγαπημένο αυτό πιάτο, χωρίς να νιώθετε τύψεις με μια μόνο προϋπόθεση: να τρώτε αργά και να απολαμβάνετε την κάθε μπουκιά του.

Εξοπλισμός

Κατσαρόλα

Πυρίμαχο σκεύος

Ταψί

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΑΚΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΚΙΜΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΚΟΛΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

Video

Εκτέλεση

ΣΑΛΤΣΑ ΚΙΜΑ

    1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία φαρδιά κατσαρόλα και προσθέτουμε τον κιμά, απλώνοντάς τον.
    2. Αφήνουμε 7 με 8 λεπτά να ψηθεί καλά από την κάθε πλευρά χωρίς να ανακατεύουμε για να μην αφήνει υγρά.
    3. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το τριμμένο καρότο και το σκόρδο. Σωτάρουμε για 5 με 6 λεπτά επιπλέον.
    4. Σβήνουμε με το κονιάκ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά: δάφνη, ντομάτες, αλάτι, πιπέρι και κανέλα.
    5. Μετά από 5 λεπτά αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας που έχει πλέον αρωματίσει τη σάλτσα κιμά.
    6. Σιγοβράζουμε τον κιμά σκεπασμένο για περίπου 20 με 25 λεπτά, μέχρι να πιει όλα τα υγρά του.
    7. Προσθέτουμε στον μαγειρεμένο κιμά, δύο κουτάλες σάλτσα μπεσαμέλ και ανακατεύουμε.

ΨΗΤΕΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ

    1. Πλένουμε και αφαιρούμε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες.
    2. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες πάχους 1 εκ.
    3. Τις αραδιάζουμε σε δύο ταψιά, τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε ελάχιστο αλάτι.
    4. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον άερα για 20 λεπτά να μαλακώσουν.

ΕΥΚΟΛΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

    1. Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά, εκτός από τα αυγά και το τυρί.
    2. Ανακατεύουμε με σύρμα να διαλυθεί το κορν φλάουρ πριν βάλουμε την κρέμα στη φωτιά.
    3. Βράζουμε την μπεσαμέλ σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να πήξει.
    4. Μόλις δέσει η μπεσαμέλ, την αποσύρουμε από τη φωτιά.
    5. Αφήνουμε να κρυώσει για λίγα λεπτά.
    6. Προσθέτουμε τα δυο αυγά χτυπημένα και με γρήγορες κινήσεις ανακατεύοντας με το σύρμα τα ενσωματώνουμε στην κρέμα.
    7. Τέλος, προσθέτουμε το φρέσκο τυρί κρέμα και ανακατεύουμε.
    8. Ελέγχουμε το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο αν χρειάζεται επιπλέον.

ΣΤΗΣΙΜΟ

    1. Λαδώνουμε 1 πυράντοχο σκεύος μακρόστενο ή ταψί διάστασης 25×40εκ. και το πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά.
    2. Στρώνουμε μέσα τις μισές μελιτζάνες και πασπαλίζουμε με το 1/2 τυρί.
    3. Απλώνουμε από πάνω τη μισή σάλτσα κιμά και στρώνουμε τις υπόλοιπες μελιτζάνες σε δεύτερη στρώση.
    4. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και περιχύνουμε με τον υπόλοιπο κιμά.
    5. Απλώνουμε την εύκολη μπεσαμέλ στο μουσακά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 180°C, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
    6. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο ο μουσακάς, ώστε να κόβεται, και σερβίρουμε.
Απόρρητο