Δοκιμάστε τον μουσακά χωρίς τηγάνι με λαχανικά στο φούρνο από την Αργυρώ και θα ξετρελαθείτε!

Δοκιμάστε τον μουσακά χωρίς τηγάνι με λαχανικά στο φούρνο από την Αργυρώ και θα ξετρελαθείτε!

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 40 λεπτά
Βαθμολογήστε

Για το μουσακά

  • 2 κ. μελιτζάνες φλάσκες
  • 1 φλ. κεφαλοτύρι
  • 1/2 φλ. φρυγανιά
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Λίγο αλάτι

Για τη σάλτσα κιμά

  • 750 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 800 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/3 φλ. κονιάκ
  • 1 πρέζα/ες ζάχαρη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη σάλτσα μπεσαμέλ

  • 150 γρ. βούτυρο
  • 150 γρ. αλεύρι
  • 1 1/2 lt φρέσκο γάλα
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 2 γαρίφαλα
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 2 αυγά
  • Αλάτι
  • Πιπέρι λευκό

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 45% Λιπαρά
  • 25% Υδατ/κες
  • 30% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Συγκεντρώνουμε αρχικά τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε στη συνταγή μουσακάς με λαχανικά στο φούρνο. Είναι ένας μουσακάς λαχανικών χωρίς κιμά και χωρίς τηγάνι με λίγα και πεντανόστιμα υλικά.

Για τη σάλτσα

Ξεκινάμε ζεσταίνοντας το ελαιόλαδο με μία φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρουμε τον κιμά, απλώνοντάς τον.

Αφήνουμε 7 με 8 λεπτά να ψηθεί καλά από την κάθε πλευρά χωρίς να ανακατεύουμε για να μην αφήνει υγρά.

Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο ολόκληρο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5 με 6 λεπτά επιπλέον.

Σβήνουμε με το κονιάκ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά: δάφνη, ζάχαρη, ντομάτες, αλάτι, πιπέρι και κανέλα.

Μετά από 5 λεπτά αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας που έχει πλέον αρωματίσει το φαγητό μας.

Σιγοβράζουμε τον κιμά για περίπου 20 με 25 λεπτά, μέχρι να πιει όλα τα υγρά του.

Διαφήμιση

Για τις ψητές μελιτζάνες

Πλένουμε και αφαιρούμε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες.

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες πάχους 1 εκ.

Τις απλώνουμε σε λαμαρίνες, τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις ρίχνουμε το αλάτι.

Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 10 λεπτά.

Για τη μπεσαμέλ

Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα, βάζοντας μέσα το ολόκληρο κρεμμύδι όπου έχουμε καρφώσει επάνω του τα 2 γαρύφαλλα. Να μη βράσει, απλά να ζεσταθεί.

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο να λιώσει και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με σύρμα, να ψηθεί ελαφρά, για 2 με 3 λεπτά. Λίγο λίγο, πάντα ανακατεύοντας με σύρμα, προσθέτουμε το γάλα (αφαιρούμε το κρεμμύδι με τα γαρύφαλλα) στο ψημένο αλεύρι με το βούτυρο.

Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα για μουσακάς λαχανικών χωρίς κυμά με υλικά, για τη μπεσαμέλ του μουσακά: μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι (εκτός από τ’ αυγά).

Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε κατά διαστήματα μέχρι να δέσει η κρέμα (πάντα σε μέτρια φωτιά), για 7 με 8 λεπτά περίπου.

Τότε, αφού δέσει, την αποσύρουμε από τη φωτιά.

Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά, ανακατεύοντάς τα με σύρμα με γρήγορες κινήσεις.

Ρίχνουμε 2 κουτάλες από την μπεσαμέλ στη σάλτσα κιμά και ανακατεύουμε.

Για το στήσιμο

Λαδώνουμε 1 πυράντοχο σκεύος μακρόστενο ή ταψί μακρόστενο και το πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά.

Στρώνουμε μέσα τις μισές μελιτζάνες και πασπαλίζουμε με το 1/2 τυρί.

Απλώνουμε από πάνω τη μισή σάλτσα κιμά, στρώνουμε τις υπόλοιπες μελιτζάνες, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και περιχύνουμε με τον υπόλοιπο κιμά.

Απλώνουμε την κρέμα στο μουσακά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 180°C, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.

Αφήνουμε να κρυώσει λίγο ο μουσακάς λαχανικών χωρίς κιμά (για να κόβεται) και σερβίρουμε.

Συμβουλή του Ειδικού

Το φαγητό που μας θυμίζει καλοκαίρι όσο λίγα. Ο ορισμός ίσως, αυτού που λέμε εμείς οι διαιτολόγοι, ότι τα πάντα επιτρέπονται σε ένα διαιτολόγιο απώλειας βάρους, αρκεί να μην το παρακάνουμε στην κατανάλωση. Μπορεί οι θερμίδες να σας φαίνονται πολλές, αλλά και η θρεπτική του αξία είναι επίσης πολύ μεγάλη. Πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας από τον κιμά, το γάλα και το τυρί, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, D και Α, καθώς και πολύτιμα αντιοξειδωτικά συστατικά από το σκόρδο, την κανέλα, την ντομάτα. Απολαύστε το αγαπημένο αυτό πιάτο, χωρίς να νιώθετε τύψεις με μια μόνο προϋπόθεση: να τρώτε αργά και να απολαμβάνετε την κάθε μπουκιά του.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται

Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

Εγκατάσταση
×