Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΜΟΥΣΑΚΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Ταψί
Τηγάνι
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΜΟΥΣΑΚΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ
- Πλένουμε και κόβουμε πρώτα τις μελιτζάνες σε φέτες και τις βάζουμε σε κρύο νερό με αλάτι για 10 λεπτά, για να μην ρουφήξουν πολύ λάδι στο τηγάνισμα.
- Μπορούμε αντί να τις τηγανίσουμε, να τις ψήσουμε στο φούρνο αφού τις λαδώσουμε ελαφρά, για να είναι ελαφρύς.
- Στραγγίζουμε καλά και τις σκουπίζουμε να φύγουν τα υγρά.
- Τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ ξανθό χρώμα και από της δύο πλευρές και τις βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
- Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια.
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν για 4 λεπτά.
- Στην συνέχεια, ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να πιούν τα υγρά τους.
- Προσθέτουμε τη ντομάτα, αλάτι πιπέρι και το ξύλο της κανέλας.
- Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα.
ΓΙΑ ΤΗ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΚΡΕΜΑ
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών και αφήνουμε να κάψει αλλά όχι να βράσει.
- Κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε τις νιφάδες της πατάτας ανακατεύουμε σιγά-σιγά μέχρι να διαλυθούν καλά.
- Σε μια άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αλεύρι και σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ξανθό.
- Αδειάζουμε σιγά σιγά το πουρέ και ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε μέχρι να δέσει η κρέμα.
- Τέλος, ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.
ΣΤΗΣΙΜΟ & ΨΗΣΙΜΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΑΚΑ
- Αλείφουμε ένα τετράγωνο ταψί με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με 4 κ.σ. φρυγανιά.
- Στρώνουμε τις μελιτζάνες και τα μανιτάρια.
- Απλώνουμε την κρέμα πανω τους.
- Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γαλέτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια