Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΠΟΥΛΕ
ΓΙΑ ΤΑ ΨΗΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
Συμβουλή Ειδικού
Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Μοναδική γεύση με υψηλή θρεπτική αξία. Το στήθος κοτόπουλου, περιέχει ελάχιστο ποσοστό λίπους και παράλληλα μας προμηθεύει με πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, απαραίτητης για τη διατήρηση του πρωτεϊνικού ισοζυγίου. Το πλιγούρι αποτελεί κατά βάση πηγή υδατανθράκων, δίνοντας μας παράλληλα πολύτιμες βιταμίνες κυρίως του συμπλέγματος Β. Σε αυτά, προσθέστε την υψηλή αντιοξειδωτική αξία του πιάτου λόγω των πολύχρωμων λαχανικών και βοτάνων κι εύκολα δικαιολογείτε το χαρακτηρισμό αναφορικά με την υψηλή θρεπτική αξία.
Εξοπλισμός
Γουδί
Τηγάνι
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΠΟΥΛΕ
ΓΙΑ ΤΑ ΨΗΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΠΟΥΛΕ
- Βάζουμε το πλιγούρι σε μπολ και το καλύπτουμε με ζεστό νερό.
- Αφήνουμε 10 λεπτά να πιει τα υγρά του και να φουσκώσει.
- Το βάζουμε σε μπολ μεγάλο.
- Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά, τα κρεμμυδάκια, κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και τα προσθέτουμε στο πλιγούρι.
- Αλατίζουμε και προσθέτουμε το ρόδι.
- Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο το μπαλσάμικο ξίδι και την κρέμα βαλσαμικού.
- Ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τα κρύα, ψητά λαχανικά και ανακατεύουμε ξανά.
- Παγώνουμε το ταμπουλέ για λίγο στο ψυγείο.
- Ψήνουμε το κοτόπουλο.
- Το κόβουμε σε φέτες λεπτές και σερβίρουμε με το αντιοξειδωτικό ταμπουλέ.
- Γαρνίρουμε με κρέμα βαλσαμικού.
ΓΙΑ ΤΑ ΨΗΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
- Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μικρά καρέ για τη σαλάτα ταμπουλέ με κοτόπουλο και λαχανικά.
- Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και την κρέμα βαλσαμικού.
- Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά.
- Ανακατεύουμε και ψήνουμε για 15 λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC.
- Αφήνουμε να κρυώσουν και τα ρίχνουμε στο ταμπουλέ.
ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
- Ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες, χτυπάμε με βαρύ αντικείμενο το φιλέτο να γίνει πλακέ.
- Το βάζουμε σε μπολ.
- Χτυπάμε τα υλικά της μαρινάδας σε γουδί.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και αλείφουμε πολύ καλά το φιλέτο.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο από 15 λεπτά μέχρι μερικές ώρες.
- Ψήνουμε το λεπτό φιλέτο σε καυτό αντικολλητικό σκεύος (γκριλιέρα ή τηγάνι) σε μέτρια φωτιά για 3 με 4 λεπτά από κάθε πλευρά.
- Κόβουμε σε λεπτές λωρίδες.
ΜΥΣΤΙΚΑ
- Όταν έχω χρόνο, ετοιμάζω αρκετά φιλέτα με μαρινάδα, τα βάζω σε σακουλάκι τροφίμων ένα ένα με την μαρινάδα τους και τα καταψύχω.
- Βγάζω από το προηγούμενο βράδυ στη συντήρηση όσα μαριναρισμένα φιλέτα χρειάζομαι για να αποψυχθούν σωστά.
- Τα ψήνω στην σχάρα ή στον φούρνο.