Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΑΡΓΥΡΩΣ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εξοπλισμός
Ταψί
Φούρνος
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΑΡΓΥΡΩΣ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Video
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ
- Χοντροκόβουμε τα χόρτα σε μεγάλη μπασίνα (μπολ).
- Ρίχνουμε ψιλοκομμένο το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα τρυφερά πράσα, τα τρυφερά κρεμμύδια με τα φύλλα τους, τα ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά (άνηθο, δυόσμο και μαϊντανό).
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Με τα χέρια, τρίβουμε όλα τα υλικά μέχρι να μαραθούν, για περίπου 1-2 λεπτά.
- Προσθέτουμε τον τραχανά, τη φέτα σε τρίμματα και ανακατεύουμε.
- Σε μικρό μπόλ χτυπάμε τα αυγά, το εβαπορέ γάλα και το ελαιόλαδο.
- Ρίχνουμε το μισό υγρό μείγμα στη γέμιση με τα χόρτα και ανακατεύουμε.
- Το υπόλοιπο μισό μείγμα αυγού, το κρατάμε για τα φύλλα.
- Αραιώνουμε το μείγμα αυγού που κρατήσαμε προσθέτοντας 50 γραμ. νερό, για να αραιώσει η υφή του.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΗΣΙΜΟ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ
- Λαδώνουμε ένα μεγάλο, ρηχό ταψί, 40 εκατ.
- Στρώνουμε το πρώτο μεγάλο φύλλο και φροντίζουμε να εξέχει από τα τοιχώματα του ταψιού.
- Ραντίζουε με λίγο αραιό μείγμα αυγού.
- Στρώνουμε άλλα δύο χωριάτικα φύλλα, ελαφρώς τσαλακωμένα να θυμίζουν σπανακόπιτα της γιαγιάς.
- Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο ενδιάμεσα.
- Τα ραντίζουμε ελαφρά με μείγμα αυγού.
- Αδειάζουμε τη γέμιση σε λεπτή στρώση πάνω στα φύλλα.
- Σκεπάζουμε με άλλα τρία φύλλα τσαλακωμένα.
- Κάθε φορά που στρώνουμε ένα φύλλο, ραντίζουμε ανάμεσα με μείγμα αυγού και λίγο ελαιόλαδο.
- Τα πάνω φύλλα δεν πρέπει να εξέχουν, γι’ αυτό τα τσακαλώνουμε ώστε η επιφάνεια τους να μην εξέχει από τα τοιχώματα του ταψιού.
- Στρίβουμε τα φύλλα που εξέχουν περιμετρικά στο ταψί, σε λεπτό κόθρο.
- Ραντίζουμε με όσο μείγμα αυγού έχει απομείνει.
- Χαράζουμε επιφανειακά την πίτα σε κομμάτια.
- Ραντίζουμε με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC, στις αντιστάσεις, στη κάτω σχάρα, για περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά.
ΜΥΣΤΙΚΑ
- Ποιο αλεύρι είναι κατάλληλο για σπανακόπιτα;
- Είναι καθαρά θέμα δίκης σας επιλογής ανάλογα με τη γεύση που θέλετε να δώσετε.
- Ένα αλεύρι από σκληρό σιτάρι είναι ιδανικό.
- Ένα αλεύρι Θήβας με καλαμποκάλευρο, επίσης κάνει τέλειο φύλλο.
- Ένα αλεύρι Λήμνου για ζυμώματα είναι πολύ καλή επιλογή.
- Και τέλος, αν δεν έχετε κάτι από όλα αυτά, ένα απλό αλεύρι για όλες της χρήσεις κάνει μια χαρά την δουλειά του.
- Μπορείτε στο αλεύρι σας για τη συνταγή σπανακόπιτα να βάλετε σε αναλογία 1:3 κάποιο αλεύρι όπως σίκαλης, κριθαριού, βρόμης, καλαμποκιού, ή ολικής, ώστε να δώσετε αρώματα και περισσότερη γεύση στο φύλλο σας.
- Πως θα πετύχω τραγανό φύλλο στη συνταγή για τέλεια πίτα με σπανάκι;
- Πάμε με τη σειρά να δούμε τα σημεία που κάνουν τη διαφορά στο τραγανό φύλλο για τέλεια σπανακόπιτα σαν κι αυτό που έχει η σπανακόπιτα της γιαγιάς.
- Για καλύτερο αποτέλεσμα και πιο τραγανό, ανακατεύουμε το αλεύρι με το ελαιόλαδο και το τρίβουμε με τα χέρια.
- Όσο πιο πολύ αφήσουμε το αλεύρι με το ελαιόλαδο να σταθεί και να ποτίσει τόσο πιο τραγανό φύλλο θα έχουμε.
- Κατάλληλο ταψί: είναι ένα ανοιχτό ρηχό και μεγάλο ταψί ώστε να έχει η πίτα μεγάλη επιφάνεια και να ψήνεται πιο σωστά.
- Εκτός κι αν η συνταγή προτείνει βαθύ λόγω αρκετών υγρών.
- Στρώσιμο των φύλλων: τσαλάκωμα των φύλλων κατά το στρώσιμο ώστε να περνάει ενδιάμεσα η θερμότητα και να γίνονται τραγανές όλες οι στρώσεις της πίτας.
- Σωστή γέμιση: στεγνή γέμιση και λεπτή στρώση γέμισης είναι δυο βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν το φύλλο
- Πού ψήνω ιδανικά την χωριάτικη σπανακόπιτα; Καλό ψήσιμο στους 180°C πάντα στις αντιστάσεις πάνω-κάτω (παραδοσιακά άλλωστε η πίτα ψήνεται σε ξυλόφουρνο ή σε αυτοσχέδιο φούρνο (γάστρα) με πυρωμένη την βάση του και την οροφή του.
- Σαν να ψήνουμε στις αντιστάσεις δηλαδή.
- Αποφύγετε τον αέρα στις πίτες.
- Γρήγορα θα ξεραθούν τα έξω φύλλα θα ροδίσουν, τα μεσαία φύλλα θα παραμείνουν μαλακό ζυμάρι, και η βάση της πίτας ποτέ δεν θα γίνει όσο τραγανή πρέπει.
- Τα 20 λεπτά στο τέλος του ψησίματος γυρίστε στην κάτω αντίσταση μόνο.
- Η καλή πίτα είναι ρόδινη πάνω και κάτω με κριτσανιστά φύλλα πάνω και κάτω.
- Όταν κουνάτε το ταψί κι η πίτα ξεκολλάει ολόκληρη τότε είναι έτοιμη.
- Ελαφρύ ράντισμα της επιφάνειας της πίτας, με σταγόνες νερού λίγο πριν μπει στο φούρνο, σε συνδυασμό με το ελαιόλαδο που περιχύνουμε την επιφάνεια κάνουν την πίτα τραγανή.
- Πώς θα παραμείνει τραγανό το φύλλο της πίτας;
- Αφήστε την πίτα σας, που τρίζει ακόμα το φύλλο της από την θερμότητα του φούρνου, να ξεκουραστεί.
- Αφήστε την για 15 λεπτά να τραβήξει όση υγρασία χρειάζεται από τη γέμιση, να στεγνώσει καλά το φύλλο και να γίνει ακόμα πιο τραγανό.
- Έτσι θα παραμείνει τραγανή η πίτα μέχρι το τελευταίο κομματάκι.
- Σπανακόπιτα από την Αργυρώ μια παράδοση στο πιάτο σου για λιγοστές θερμίδες!