Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΦΙΛΕΤΟ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Τηγάνι
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΦΙΛΕΤΟ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εκτέλεση
ΓΕΜΙΣΗ
- Ετοιμάζουμε πρώτα την γέμιση ώστε να κρυώσει.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τον κιμά για 6-7 λεπτά, ανακατεύοντας να ψηθεί και να ροδίσει.
- Ρίχνουμε το κρεμμύδι και αφήνουμε να γίνει διάφανο για λίγα λεπτά (3-4΄).
- Προσθέτουμε το κουκουνάρι, τα δαμάσκηνα, τα κάστανα και το μήλο και ανακατεύουμε.
- Σβήνουμε με το ξύδι και το κονιάκ.
- Προσθέτουμε λίγο ξύσμα πορτοκάλι.
- Αλατοπιπερώνουμε στο τέλος.
- Αποσύρουμε και αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
- Περιχύνουμε με τον χυμό πορτοκαλιού.
- Ανακατεύουμε την γέμιση κι αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά ώστε να γεμίσουμε τα χριστουγεννιάτικα ρολά.
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΓΕΜΙΣΤΟ
- Ετοιμάζουμε τα φιλέτα κοτόπουλου. Με κοφτερό μαχαίρι ανοίγουμε τα φιλέτα, ώστε να μεγαλώσει η επιφάνεια τους.
- Τα χτυπάμε με μπάτη ή κάποιο άλλο βαρύ αντικείμενο, ώστε να πλατύνουν και να ανοίξουν, σε μεγάλη επιφάνεια για να τα γεμίσουμε.
- Λαδώνουμε τα φιλέτα και αλατοπιπερώνουμε καλά από όλες τις πλευρές.
- Μοιράζουμε δυο κουταλιές γέμιση σε κάθε φιλέτο.
- Τυλίγουμε σε ρολό και δένουμε σφιχτά κάθε ρολάκι, ώστε να μην ανοίξει στο μαγείρεμα.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ή πλασωτέ κατσαρόλα με χοντρή βάση.
- Σε δυνατή φωτιά ροδίζουμε τα ρολάκια γύρω γύρω για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Προσοχή τα ρολά κοτόπουλο πρέπει να ροδίσουν ομοιόμορφα για να γίνει πολύ νόστιμο το φαγητό.
- Προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα ολόκληρα και το θυμάρι.
- Σβήνουμε τα ρολά με το ξύδι και το κονιάκ.
- Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το υγρό για να φυλακίσουμε τα αρώματα.
- Προσθέτουμε το ζωμό και βράζουμε για 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά για να ψηθεί το φιλέτο και να γλασάρει η λίγη πυκνή σάλτσα. Αν θέλουμε προσθέτουμε ένα κομμάτι κρύο βούτυρο, όσο ένα καρύδι, για να γυαλίσει η σάλτσα.
- Ανακινούμε το τηγάνι, για να λιώσει το βούτυρο με τη θερμοκρασία των υλικών.
- Κόβουμε διαγώνια κάθε φιλέτο και σερβίρουμε, γαρνίροντας με αποξηραμένα φρούτα και πυκνή γλασαρισμένη σάλτσα με σύσταση μελιού.