Υλικά
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Ταψί
Τηγάνι
Υλικά
Εκτέλεση
- Πρώτα απ’ όλα, θα ψήσουμε δυο χωριάτικα φύλλα για να μαζέψουν τα υγρά και να γίνει πιο νόστιμη η πίτα μας.
- Απλώνουμε τα δυο φύλλα σε 2 λαμαρίνες και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C βαθμούς για 10 λεπτά, μέχρι να στεγνώσουν και να ροδίσουν ελαφρώς.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Μετά τα θρυμματίζουμε σε ακανόνιστα κομμάτια για τη νηστίσιμη μανιταρόπιτα.
- Καθαρίζουμε τα μανιτάρια.
- Εγώ χρησιμοποίησα ποικιλία από άγρια φρέσκα μανιτάρια, ασπρομανίταρα και πόρτο μπέλο.
- Τα κόβουμε σε φέτες και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ή πλασωτέ κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά πάντα, για 4-5 λεπτά, μέχρι να πιούν τα υγρά τους.
- Προσθέτουμε τα κρεμμύδια με το σκόρδο σπασμένο και τα σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν για 3-4 λεπτά.
- Προσθέτουμε τη ντομάτα (χωρίς ζουμιά), το αλάτι, το πιπέρι και το μπούκοβο.
- Βράζουμε τη γέμιση για λίγα λεπτά, μέχρι να πιει τα υγρά της.
- Αφού κρυώσει η γέμιση ελαφρά, προσθέτουμε το καρύδι και το σουσάμι και ανακατεύουμε.
- Αν σας αρέσει το μοσχοκάρυδο ταιριάζει πολύ με τα μανιτάρια.
- Προσθέστε 2-3 πρέζες.
- Αλλιώς προσθέστε λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο.
- Αλείφουμε ένα ταψί 40 εκ. με λίγο ελαιόλαδο και στρώνουμε δυο φύλλα έτοιμο χωριάτικο ή σπιτικό, ραντίζοντας ενδιάμεσα με λίγο ελαιόλαδο.
- Σκορπάμε μέσα τα σπασμένα ψημένα φύλλα.
- Αδειάζουμε πάνω τη γέμιση μανιταριών.
- Γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί πάνω στη γέμιση.
- Καλύπτουμε την πίτα με τα δυο τελευταία, λαδωμένα ενδιάμεσα, φύλλα.
- Φροντίζουμε να στρώσουμε τα φύλλα με αρκετές πτυχές, τσαλακωμένα.
- Χαράζουμε την πίτα στην επιφάνεια, λαδώνουμε καλά την επιφάνεια και τη ραντίζουμε με λίγο νερό.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα και να ξεκολλήσει από το ταψί.
Για το στήσιμο
Για το ψήσιμο
ΜΥΣΤΙΚΑ
- Τα ψημένα φύλλα θα ρουφήξουν τα υγρά από τη γέμιση κι έτσι η πίτα θα παραμείνει τραγανή..
- Το ελαφρύ τσαλάκωμα στα στρωμένα φύλλα βοηθάει στο να περνάει η θερμότητα μέχρι το κέντρο και να ψήνεται σωστά μέχρι μέσα.
- Ποτέ μην πλένετε τα μανιτάρια που θα χρησιμοποιήσετε σε μια γέμιση γιατί έχουν την ιδιότητα να ρουφούν υγρασία. Την αποβάλουν μέσα στη γέμιση με αποτέλεσμα να μην στεγνώσει η πίτα και να μην πανιάσουν τα φύλλα μετά από λίγη ώρα.
- Αφήστε την να σταθεί αφού την βγάλετε από τον φούρνο και τραβήξει όλα τα υγρά της για περίπου 10′. Μετά τη σερβίρετε.
- Στο τελευταίο 20′ ψήστε μόνο στην κάτω αντίσταση για να ψηθεί σωστά η βάση της.
- Αν χρησιμοποιήσετε αέρα, ψήστε στους 160°C στη μεσαία σχάρα.