Υλικά
Υλικά
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε το χταπόδι, το πλένουμε πολύ καλά και το κόβουμε σε μεγάλες μπουκιές.
- Βάζουμε το χταπόδι σκέτο σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Δεν προσθέτουμε λάδι.
- Αφήνουμε να αλλάξει χρώμα και να πιει όλα τα υγρά του. Αφού στεγνώσει η κατσαρόλα από τα υγρά του χταποδιού, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
- Σοτάρουμε για 3-4´ να γίνει διάφανο χωρίς να πάρει χρώμα.
- Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στην κατσαρόλα για 1΄ να ψηθεί.
- Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να εξατμιστεί.
- Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και προσθέτουμε 2 λίτρα ζεστό νερό.
- Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 35΄ , μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι.
- Τέλος, προσθέτουμε το κριθαράκι ή το μιρμιτζέλι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10΄ περίπου μέχρι να γίνει το ζυμαρικό. Ανακατεύουμε τακτικά γιατί πιάνει στη βάση της κατσαρόλας.
- Φροντίζουμε πάντα το κριθαράκι να έχει αρκετό υγρό για να παραμείνει σπυρωτό. Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
- Τρίβουμε αρκετό πιπέρι. Αλάτι βάζουμε αφού δοκιμάσουμε, γιατί τα φρέσκα χταπόδια είναι αρκετά αλμυρά. Mπορεί να μη χρειαστεί καθόλου αλάτι, αντί αυτού προσθέτουμε λίγη σταφίδα ή πετιμέζι για να εξισορροπήσουμε τη γεύση του πιάτου.
- Σερβίρεται ζουμερό και σπυρωτό σε βαθύ πιάτο.
- Η μαμά Κωνστάντζα φτιάχνει παραδοσιακό παριανό ζυμαρικό σαν κριθαράκι. Το μιρμιτζέλι είναι το παραδοσιακό ζυμαρικό Πάρου και Αντιπάρου.
- Φτιάχνουμε μια ζύμη απλή χωρίς αυγά, μόνο με ντόπιο αλεύρι λίγο νερό κι αλάτι. Αφού ζυμωθεί η ζύμη, πλάθουμε φιτίλια και βουτώντας τα δάχτυλα σε λάδι, τρίβουμε ανάμεσα στο δείκτη και τον αντίχειρα τη ζύμη και δίνουμε σχήμα από κριθαράκι.