Κέικ χωρίς ζάχαρη

Κέικ χωρίς ζάχαρη, απολαύστε χωρίς ενοχές! Κατάλληλο για νηστεία, διατροφή vegan αλλά και όσους αποφεύγουν τη γλουτένη.

Εύκολη
1:35

10

15 λεπτά

1 ώρα και 20 λεπτά

κέικ χωρίσ ζάχαρη

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΪΚ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΥΓΟΥ

ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Εξοπλισμός

Κόσκινο

Φόρμα

Φούρνος

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΪΚ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΥΓΟΥ

ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Εκτέλεση

ΜΕΙΓΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

    1. Σε μικρό μπολ, βάζουμε το κακάο, τη στέβια και το γάλα, για το μείγμα σοκολάτας.
    2. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.

ΚΕΪΚ

    1. Βάζουμε πρώτα σε μπολ τον αλεσμένο λιναρόσπορο και το νερό.
    2. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να σταθεί για 15′ μέχρι να γίνει η υφή του σαν το ασπράδι του αυγού.
    3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150°C στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα. Η χαμηλή θερμοκρασία είναι απαραίτητη γι’ αυτό το κέικ.
    4. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μικρή μακρόστενη φόρμα του κέικ 22×10 εκ.
    5. Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι και το baking powder.
    6. Προσθέτουμε την κρυσταλλική στέβια και ανακατεύουμε με κουτάλι.
    7. Προσθέτουμε τη βανίλια, το σπορέλαιο, το γάλα αμυγδάλου και το μουλιασμένο λιναρόσπορο.
    8. Με κουτάλι ανακατεύουμε λίγο τα υλικά να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
    9. Χωρίζουμε το μείγμα του κέικ σε δυο μπολ.
    10. Το ένα μένει όπως είναι λευκό, με γεύση βανίλιας.
    11. Στο άλλο μπολ ρίχνουμε το λιωμένο κακάο και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί.
    12. Στην έτοιμη φόρμα ρίχνουμε εναλλάξ κουταλιές από το μίγμα με γεύση βανίλια και το μίγμα με γεύση κακάο.
    13. Με ένα μαχαίρι κάνουμε σχέδια ενώνοντας τα δυο μίγματα απαλά.
    14. Το μίγμα πρέπει να καλύπτει τη φόρμα κατά τα 3/4 του ύψους της για να πάρει σωστό όγκο και να γίνει φουσκωτό κι αφράτο.
    15. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 20′ λεπτά, μέχρι να φουσκώσει, να ροδίσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της φόρμας.
    16. Πάντα ελέγχουμε με λάμα από το μαχαίρι αν ψήθηκε το κέικ.
    17. Αλλιώς αν δεν έχει ψηθεί σωστά, θα κάνει βαθούλωμα στη μέση και η υφή του θα είναι μαστιχωτή.
    18. Αφήνουμε για 10′ να σταθεί στον πάγκο.
    19. Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Tips

  • Αν το βάλετε σε μεγαλύτερη φόρμα, θέλει λιγότερη ώρα ψήσιμο γιατί έχει μεγαλύτερη επιφάνεια το μίγμα.
  • Τα κέικ χωρίς ζάχαρη, βούτυρο και γλουτένη, έχουν τελείως διαφορετική συμπεριφορά στο ψήσιμο, όπως και η υφή τους είναι τελείως διαφορετική. Γίνονται λίγο πιο τριφτά, θρυμματίζονται δηλαδή παραπάνω όταν τα κόβετε και δεν γίνονται τόσο αφράτα.
  • Απαραίτητη προϋπόθεση, όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε να αναγράφουν στη συσκευασία χωρίς γλουτένη.
  • Το γάλα που θα χρησιμοποιήσετε να είναι χωρίς ζάχαρη.
Απόρρητο