Κοτόπιτα

Μια νόστιμη και τραγανή κοτόπιτα με χωριάτικο φύλλο ή φύλλο κρούστας και πλούσια γέμιση με κοτόπουλο και λαχανικά. Η προσθήκη γιαουρτιού και μοσχοκάρυδου κάνει τη γέμιση κρεμώδη και αρωματική.

Εύκολη
1:05

8 μερίδες

15 λεπτά

50 λεπτά

κοτοπιτα

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

Εξοπλισμός

Ταψί

Ταψί

Τηγάνι

Τηγάνι

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

Εκτέλεση

ΓΕΜΙΣΗ

  1. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε βραστό ή ψητό κοτόπουλο που μας έχει περισσέψει, ψιλοκόβοντάς το για τη γέμιση.
  2. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Προσθέτουμε τις πιπεριές και σοτάρουμε ανακατεύοντας για ακόμη 2 λεπτά.
  4. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τα τριμμένα καρότα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
  5. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο, τα βότανα, τον μαϊντανό ή συνδυασμό μαϊντανού και άνηθου, καθώς και μια πρέζα μοσχοκάρυδο.
  6. Αφήνουμε τη γέμιση για περίπου 5 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία.
  7. Σε ένα μπολ χτυπάμε το αυγό με το γιαούρτι και το ρίχνουμε μέσα στη γέμιση.
  8. Ανακατεύουμε καλά με κουτάλι και προσθέτουμε το τυρί, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως το μείγμα.

ΦΥΛΛΑ

  1. Λαδώνουμε ένα ταψί διαστάσεων 32×24 εκ.
  2. Αν χρησιμοποιούμε χωριάτικα φύλλα, στρώνουμε δύο φύλλα, τσαλακωμένα και λαδωμένα ενδιάμεσα. Αν χρησιμοποιούμε φύλλα κρούστας, στρώνουμε τρία φύλλα, ένα-ένα, τσαλακώνοντάς τα και ραντίζοντας ενδιάμεσα με λίγο ελαιόλαδο.
  3. Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα πάνω στα φύλλα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα δύο (ή τρία) φύλλα, τσαλακωμένα και λαδωμένα.
  4. Ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο και πεταχτά με τα χέρια ραντίζουμε λίγες σταγόνες νερό, για να γίνει η πίτα τραγανή και αφράτη στο ψήσιμο.
  5. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ολόγυρα και να ξεκολλάει εύκολα από τα τοιχώματα του ταψιού.
  6. Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα, στους 170°C, στη μεσαία σχάρα για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
  7. Αφού τη βγάλουμε από τον φούρνο, αφήνουμε την κοτόπιτα να σταθεί για 5 λεπτά μέσα στο ταψί και έπειτα τη μεταφέρουμε προσεκτικά σε ξύλινη επιφάνεια. Έτσι θα παραμείνει τραγανή και απολαυστική μέχρι την τελευταία μπουκιά!

ΜΥΣΤΙΚΑ

  1. Για να γίνει τραγανό το φύλλο στην πίτα και να παραμείνει τραγανό μέχρι την τελευταία μπουκιά, ποτέ μην κόβετε μια πίτα όπως βγαίνει καυτή από το φούρνο. Η πίτα πρέπει να μείνει στον πάγκο, το λιγότερο για 10΄να τραβήξει τα υγρά του ψησίματος και να στεγνώσει καλά το φύλλο. Μόνο έτσι θα παραμείνει τραγανή και η τελευταία μπουκιά.
  2. Αν πάλι αγαπάτε το φύλλο στην πίτα, όχι τόσο τραγανό, τότε όπως θα τη βγάλετε καυτή από το φούρνο θα την σκεπάσετε με μία καθαρή πετσέτα και θα αφήσετε να σταθεί για 10΄. Έτσι το φύλλο θα είναι μεν καλοψημένο αλλά όχι πολύ τραγανό.
  3. Αξιοποιήστε ότι περίσσευμα από κοτόπουλο έχετε.
  4. Αν θέλετε να ενισχύσετε τη γεύση του κοτόπουλου προσθέστε λίγο ζωμό κότας στα λαχανικά την ώρα που σοτάρετε.
  5. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μανιτάρια ή αλλά λαχανικά στην κοτόπιτα.
  6. Μη βιάζεστε όταν ψήνετε μια πίτα. Δεν έχει σημασία να ροδίσει απ’ έξω. Το σημαντικό είναι να καλοψηθεί το φύλλο μέχρι μέσα και γίνει τραγανό.
  7. Κάθε φορά που μαγειρεύετε κοτόπουλο και περισσεύει λίγο, ψιλοκόψτε το και διατηρείστε το βάζοντάς το σε ένα σακουλάκι στην κατάψυξη. Έτσι μέσα στο μήνα θα έχετε αρκετή ποσότητα για να φτιάξετε 2 κοτόπιτες σαν αυτή. Το ψιλοκομμένο κατεψυγμένο κοτόπουλο ξεπαγώνει σχεδόν αμέσως.
  8. Αν θέλετε μπορείτε να παραλείψετε το αυγό από τη γέμιση.
  9. Με το γιαούρτι όπως σας έχω πει πολλές φορές, δίνετε στη γέμιση της πίτας σας μια κρεμώδη υφή. Το γιαούρτι δεν θα το καταλάβετε καθόλου στη γεύση αλλά στην υφή της γέμισης θα κάνει τη διαφορά. Θα γίνει σαν κρέμα τυριού όταν ψηθεί η γέμιση.
  10. Μην παραλείψετε το μοσχοκάρυδο στη γέμιση. Θα σας βγάλει νότες σπιτικού φαγητού. Άλλωστε τυριά και λευκές γεμίσεις όπως και το κοτόπουλο, αγαπούν πολύ το μοσχοκάρυδο.

Tips

  • Για να γίνει το φύλλο τραγανό και να παραμείνει έτσι μέχρι την τελευταία μπουκιά, ποτέ μην κόβετε την πίτα καυτή, μόλις τη βγάλετε από τον φούρνο.
    Αφήστε τη να σταθεί στον πάγκο για τουλάχιστον 10 λεπτά, ώστε να τραβήξει τα υγρά του ψησίματος και να στεγνώσει καλά το φύλλο. Μόνο έτσι θα παραμείνει τραγανή ως το τέλος.
  • Αν προτιμάτε το φύλλο όχι πολύ τραγανό, σκεπάστε την καυτή πίτα με μια καθαρή πετσέτα μόλις τη βγάλετε από τον φούρνο και αφήστε τη να σταθεί για 10 λεπτά. Έτσι θα παραμείνει καλοψημένο, αλλά πιο μαλακό και αφράτο.
  • Αξιοποιήστε ό,τι περίσσευμα κοτόπουλου έχετε — ψητό ή βραστό. Αν θέλετε να ενισχύσετε τη γεύση του, προσθέστε λίγο ζωμό κότας στα λαχανικά κατά το σοτάρισμα. Μπορείτε επίσης να εμπλουτίσετε τη γέμιση με μανιτάρια ή άλλα λαχανικά της επιλογής σας.
  • Μην βιάζεστε στο ψήσιμο! Δεν αρκεί να ροδίσει εξωτερικά· το σημαντικό είναι να ψηθεί καλά το φύλλο ως μέσα, ώστε να γίνει σωστά τραγανό.
  • Κάθε φορά που μαγειρεύετε κοτόπουλο και περισσεύει, ψιλοκόψτε το και φυλάξτε το στην κατάψυξη σε σακουλάκι. Μέσα σε ένα μήνα θα έχετε αρκετή ποσότητα για δύο κοτόπιτες! Το ψιλοκομμένο κοτόπουλο ξεπαγώνει σχεδόν αμέσως.
  • Αν θέλετε, μπορείτε να παραλείψετε το αυγό από τη γέμιση.
  • Το γιαούρτι δίνει στην πίτα μια υπέροχη, κρεμώδη υφή χωρίς να επηρεάζει τη γεύση. Κατά το ψήσιμο, η γέμιση αποκτά σύσταση που θυμίζει κρέμα τυριού.
  • Μην παραλείψετε το μοσχοκάρυδο — είναι το μυστικό που δίνει νότες σπιτικής νοστιμιάς!

Απόρρητο