Για τη γέμιση
Θα χρησιμοποιήσουμε 4 χωριάτικα φύλλα ή 6 φύλλα κρούστας και φανταστική γέμιση με το κοτόπουλο. Θα χρησιμοποιήσουμε βραστό ή ψητό κοτόπουλο που μας περίσσεψε και θα το ψιλοκόψουμε για τη γέμιση.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πράσο για 2-3 λεπτά να μαλακώσει.
Ρίχνουμε τις πιπεριές και σοτάρουμε ανακατεύοντας για 2΄.
Προσθέτουμε τα τριμμένα καρότα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και αλατοπιπερώνουμε.
Σοτάρουμε για 1-2΄.
Αποσύρουμε τα λαχανικά από τη φωτιά.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο, τα βότανα, το μαϊντανό (ή συνδυασμό μαϊντανού και άνηθου) και μια πρέζα μοσχοκάρυδο.
Αφήνουμε τη γέμιση για 5′ να πέσει η θερμοκρασία.
Χτυπάμε το αυγό με το γιαούρτι και το ρίχνουμε στη γέμιση.
Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Προσθέτουμε και το τυρί και ανακατεύουμε τη γέμιση για την κοτόπιτα.
Κοτόπιτα με χωριάτικα φύλλα
Λαδώνουμε ταψί 32×24 εκ.
Στρώνουμε το ένα χωριάτικο φύλλο, το ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, και το τσαλακώνουμε μέσα στο ταψί.
Το στρώνουμε τσαλακώνοντας το μέσα στο λαδωμένο μικρό ταψί.
Βάζουμε και το δεύτερο φύλλο με το ίδιο τρόπο.
Ρίχνουμε την γέμιση σε μία στρώση πάνω στα τσαλακωμένα και λαδωμένα φύλλα.
Καλύπτουμε την πίτα με άλλα δύο τσαλακωμένα φύλλα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα.
Ραντίζουμε την επιφάνεια της πίτας με λίγο ελαιόλαδο και πεταχτά με τα χέρια ραντίζουμε λίγο νερό.
Κοτόπιτα με φύλλα κρούστας
Αν χρησιμοποιήσετε φύλλα κρούστας θα στρώσετε 1-1 τα 3 φύλλα τσαλακώνοντας τα στο ταψί και ραντίζοντας τα ενδιάμεσα με λίγο ελαιόλαδο.
Απλώστε τη γέμιση και καλύψτε με τα υπόλοιπα τσαλακωμένα και λαδωμένα φύλλα.
Για το ψήσιμο
Ψήνουμε την κοτόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα του φούρνου για περίπου 50΄ μέχρι να ροδίσει ολόγυρα και να ξεκολλάει ολόκληρη από το ταψί.
Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα, στους 170 °C, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 45 λεπτά να ροδίσει η επιφάνεια της κοτόπιτας.
Αφήνουμε την κοτόπιτα, αφού τη βγάλουμε από το φούρνο, να σταθεί στο ταψί για 5′ και τη βγάζουμε ολόκληρη σε ξύλινη επιφάνεια. Έτσι θα διατηρηθεί τραγανή μέχρι την τελευταία μπουκιά.
Μυστικά
Για να γίνει τραγανό το φύλλο στην πίτα και να παραμείνει τραγανό μέχρι την τελευταία μπουκιά, ποτέ μην κόβετε μια πίτα όπως βγαίνει καυτή από το φούρνο. Η πίτα πρέπει να μείνει στον πάγκο, το λιγότερο για 10΄να τραβήξει τα υγρά του ψησίματος και να στεγνώσει καλά το φύλλο. Μόνο έτσι θα παραμείνει τραγανή και η τελευταία μπουκιά.
Αν πάλι αγαπάτε το φύλλο στην πίτα, όχι τόσο τραγανό, τότε όπως θα τη βγάλετε καυτή από το φούρνο θα την σκεπάσετε με μία καθαρή πετσέτα και θα αφήσετε να σταθεί για 10΄. Έτσι το φύλλο θα είναι μεν καλοψημένο αλλά όχι πολύ τραγανό.
Αξιοποιήστε ότι περίσσευμα από κοτόπουλο έχετε.
Αν θέλετε να ενισχύσετε τη γεύση του κοτόπουλου προσθέστε λίγο ζωμό κότας στα λαχανικά την ώρα που σοτάρετε.
Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μανιτάρια ή αλλά λαχανικά στην κοτόπιτα.
Μη βιάζεστε όταν ψήνετε μια πίτα. Δεν έχει σημασία να ροδίσει απ’ έξω. Το σημαντικό είναι να καλοψηθεί το φύλλο μέχρι μέσα και γίνει τραγανό.
Κάθε φορά που μαγειρεύετε κοτόπουλο και περισσεύει λίγο, ψιλοκόψτε το και διατηρείστε το βάζοντάς το σε ένα σακουλάκι στην κατάψυξη. Έτσι μέσα στο μήνα θα έχετε αρκετή ποσότητα για να φτιάξετε 2 κοτόπιτες σαν αυτή. Το ψιλοκομμένο κατεψυγμένο κοτόπουλο ξεπαγώνει σχεδόν αμέσως.
Αν θέλετε μπορείτε να παραλείψετε το αυγό από τη γέμιση.
Με το γιαούρτι όπως σας έχω πει πολλές φορές, δίνετε στη γέμιση της πίτας σας μια κρεμώδη υφή. Το γιαούρτι δεν θα το καταλάβετε καθόλου στη γεύση αλλά στην υφή της γέμισης θα κάνει τη διαφορά. Θα γίνει σαν κρέμα τυριού όταν ψηθεί η γέμιση.
Μην παραλείψετε το μοσχοκάρυδο στη γέμιση. Θα σας βγάλει νότες σπιτικού φαγητού. Άλλωστε τυριά και λευκές γεμίσεις όπως και το κοτόπουλο, αγαπούν πολύ το μοσχοκάρυδο.