Υλικά
Υλικά
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ, βάζουμε το λάδι και τη ζάχαρη.
- Με το χέρι ανακατεύουμε και σιγά σιγά με την ζέστη του χεριού αρχίζει και λιώνει η ζάχαρη.
- Διαλύουμε την σόδα στο χυμό, ανακατεύουμε να ενεργοποιηθεί και να αφρίσει.
- Τα ρίχνουμε στο λάδι.
- Προσθέτουμε το ούζο, το αλάτι, το ξύσμα, το γλυκάνισο και ανακατεύουμε απαλά.
- Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και να σχηματιστεί μία μπάλα ζύμης εύπλαστη, με λαδερή και απαλή υφή.
- Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη στο μπολ για 20′ να ξεκουραστεί.
- Τη βγάζουμε στον πάγκο και τη χωρίζουμε σε 2 μέρη.
- Ζυμώνουμε ελαφρά.
- Πλάθουμε δυο φρατζόλες μακριές σαν δυο χοντρά φυτίλια ζύμης.
- Ραντίζουμε με λίγο νερό τις φρατζόλες και πασπαλίζουμε το σουσάμι.
- Κυλάμε τις φρατζόλες στο σουσάμι ώστε να ντυθούν ολόγυρα.
- Ακουμπάμε τις φρατζόλες σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
- Ψήνουμε στον αέρα στη μεσαία σχάρα στους 170 °C για 30΄, να ροδίσουν εξωτερικά και να μοσχοβολήσουν.
- Στο κέντρο η ζύμη σε αυτό το στάδιο, θα σας θυμίζει ψημένο κέικ.
- Δεν είναι ακόμα τραγανά αλλά είναι ψημένα και το άρωμα τους είναι μεθυστικό.
- Αφήνουμε 5΄-10΄ να γίνουν χλιαρές οι φρατζόλες ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε.
- Με ένα μαχαίρι, κόβουμε το μαλακό γλυκό ψωμί σε φέτες με πάχος 1,5 εκατοστό.
- Τα παξιμαδιάζουμε όλα λοιπόν και πάμε τώρα να τα στεγνώσουμε τελείως για να γίνουν τραγανά κι αφράτα.
- Ακουμπάμε τα κομμένα παξιμάδια στο ταψί, κοντά το ένα με το άλλο.
- Η κομμένη πλευρά πρέπει να ακουμπάει στο ταψί.
- Τα ψήνουμε στους 160 °C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για 30′ να ροδίσουν και να στεγνώσουν τελείως.
ΜΥΣΤΙΚΟ
- Τα παξιμάδια όταν κρυώσουν θα γίνουν πολύ τραγανά.
- Για να τα διατηρήσετε τραγανά πρέπει να τα φυλάξετε σε ένα αεροστεγές μπολ μακριά από υδρατμούς και υγρασία.
- Μπορείτε να προσθέσετε κακάο και να πάρει γεύση σοκολατένια η ζύμη για τα παξιμάδια.
- Μην παραλείψετε το στάδιο που ανακατεύω με το χέρι τη ζάχαρη με το λάδι. Η ζάχαρη που λιώνει πριν μπει στο φούρνο έχει πιο τραγανό αποτέλεσμα στο τελικό προϊόν.
- Στο πρώτο στάδιο ψησίματος κι αφού χωρίσετε τα παξιμάδια σε κομμάτια, μπορείτε να τα φυλάξετε στην κατάψυξη, ψήνοντας τα για να στεγνώσουν κάθε φορά που τα χρειάζεστε.
Tips
- Η ζύμη δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια γι’ αυτό αν χρειαστεί πασπαλίστε με λίγο αλεύρι ώστε να μην κολλάει καθόλου.