• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
Βαθμολογήστε
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 1/4 φλ. ούζο ή κρασί
  • 1/2 φλ. χυμό από πορτοκάλι (φρέσκο)
  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • Ξύσμα πορτοκαλιού
  • 2 πρέζα/ες αλάτι
  • 1 κ.σ. γλυκάνισο
  • 3 1/2 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1/2 φλ. σουσάμι

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Τη διαφορά στη γεύση την κάνει ο γλυκάνισος που αγαπάμε πολύ στην Πάρο και τον βάζουμε σχεδόν σε όλα τα ζυμωτά μας, στα ψωμιά, στα παξιμάδια, στα κουλουράκια.

    Παξιμάδια λαδιού

    Σε ένα μπολ, βάζουμε το λάδι και τη ζάχαρη.

    Με το χέρι ανακατεύουμε και σιγά σιγά με την ζέστη του χεριού αρχίζει και λιώνει η ζάχαρη.

    Διαλύουμε την σόδα στο χυμό, ανακατεύουμε να ενεργοποιηθεί και να αφρίσει.

    Τα ρίχνουμε στο λάδι.

    Προσθέτουμε το ούζο, το αλάτι, το ξύσμα, το γλυκάνισο και ανακατεύουμε απαλά.

    Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και να σχηματιστεί μία μπάλα ζύμης εύπλαστη, με λαδερή και απαλή υφή.

    Η ζύμη δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια γι’ αυτό αν χρειαστεί πασπαλίστε με λίγο αλεύρι ώστε να μην κολλάει καθόλου.

    Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη στο μπολ για 20′ να ξεκουραστεί.

    Τη βγάζουμε στον πάγκο και τη χωρίζουμε σε 2 μέρη.

    Ζυμώνουμε ελαφρά.

    Πλάθουμε δυο φρατζόλες μακριές σαν δυο χοντρά φυτίλια ζύμης.

    Ραντίζουμε με λίγο νερό τις φρατζόλες και πασπαλίζουμε το σουσάμι.

     

    Κυλάμε τις φρατζόλες στο σουσάμι ώστε να ντυθούν ολόγυρα.

    Ακουμπάμε τις φρατζόλες σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.

    Ψήνουμε στον αέρα στη μεσαία σχάρα στους 170 °C για 30΄, να ροδίσουν εξωτερικά και να μοσχοβολήσουν.

    Στο κέντρο η ζύμη σε αυτό το στάδιο, θα σας θυμίζει ψημένο κέικ.

    Δεν είναι ακόμα τραγανά αλλά είναι ψημένα και το άρωμα τους είναι μεθυστικό.

    Αφήνουμε 5΄-10΄ να γίνουν χλιαρές οι φρατζόλες ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε.

    Με ένα μαχαίρι, κόβουμε το μαλακό γλυκό ψωμί σε φέτες με πάχος 1,5 εκατοστό.

    Τα παξιμαδιάζουμε όλα λοιπόν και πάμε τώρα να τα στεγνώσουμε τελείως για να γίνουν τραγανά κι αφράτα.

    Ακουμπάμε τα κομμένα παξιμάδια στο ταψί, κοντά το ένα με το άλλο.

    Η κομμένη πλευρά πρέπει να ακουμπάει στο ταψί.

    Τα ψήνουμε στους 160 °C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για 30′ να ροδίσουν και να στεγνώσουν τελείως.

    Διαφήμιση

    Μυστικά επιτυχίας

    Τα παξιμάδια όταν κρυώσουν θα γίνουν πολύ τραγανά.

    Για να τα διατηρήσετε τραγανά πρέπει να τα φυλάξετε σε ένα αεροστεγές μπολ μακριά από υδρατμούς και υγρασία.

    Μπορείτε να προσθέσετε κακάο και να πάρει γεύση σοκολατένια η ζύμη για τα παξιμάδια.

    Μην παραλείψετε το στάδιο που ανακατεύω με το χέρι τη ζάχαρη με το λάδι. Η ζάχαρη που λιώνει πριν μπει στο φούρνο έχει πιο τραγανό αποτέλεσμα στο τελικό προϊόν. Το ίδιο ισχύει για τα κέικ και όλες τις γλυκιές ζύμες μπισκότα, κουλουράκια κλπ.

    Στο πρώτο στάδιο ψησίματος κι αφού χωρίσετε τα παξιμάδια σε κομμάτια, μπορείτε να τα φυλάξετε στην κατάψυξη, ψήνοντας τα για να στεγνώσουν κάθε φορά που τα χρειάζεστε. Έτσι θα έχετε πάντα παξιμάδια αφράτα και λαχταριστά για τους καφέδες σας.

    Εσύ με τι συνοδεύεις τα παξιμάδια λαδιού;

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×