Μανιτάρια φρικασέ

Μανιτάρια φρικασέ, σοταρισμένα σε ελαιόλαδο και σερβιρισμένα με χυμό λεμόνι ή αυγολέμονο για πλούσια γεύση, με λίγες θερμίδες και φυτική πρωτεΐνη.

Εύκολη
0:35

4 μερίδες

15 λεπτά

20 λεπτά

μανιταρια φρικασε - μανιτάρια φρικασέ

Υλικά

ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΦΡΙΚΑΣΕ

ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ

Συμβουλή Ειδικού

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Τα μανιτάρια είναι φτωχά σε θερμίδες (8 μανιτάρια δίνουν μόλις 32 θερμίδες) αλλά η διατροφική τους αξία είναι ισχυρή καθώς οι πρωτεΐνες τους θεωρούνται υψηλής βιολογικής αξίας και σε περιόδους νηστείας αντικαθιστούν το κρέας. Επίσης η συγκεκριμένη συνταγή δίνει σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο της όρεξής μας και στη σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.

Εξοπλισμός

Κατσαρόλα

Κατσαρόλα

Υλικά

ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΦΡΙΚΑΣΕ

ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ

Εκτέλεση

  1. Χρησιμοποιούμε μια πλασωτέ κατσαρόλα (φαρδιά και ρηχή). Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το σκεύος και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
  2. Σοτάρουμε το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι, το πράσο και τα λευκά μέρη των φρέσκων κρεμμυδιών για 3–4 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να γίνουν διάφανα.
  3. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα σε δυνατή φωτιά για 3–4 λεπτά.
  4. Προσθέτουμε τα χοντροκομμένα μαρούλια και ανακατεύουμε για άλλα 3–4 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
  5. Ρίχνουμε τα φύλλα των φρέσκων κρεμμυδιών, αλάτι, πιπέρι και περίπου μισό φλιτζάνι νερό.
  6. Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Στα τελευταία λεπτά προσθέτουμε τα βότανα. Το φαγητό θα έχει αποκτήσει βαθύ, σκούρο χρώμα και μπορείτε να το σερβίρετε με λίγο χυμό λεμόνι, ιδανικό για vegan ή νηστίσιμη εκδοχή.
  7. Αν θέλετε πιο πλούσια γεύση με αυγολέμονο, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο 2 και προσθέτουμε το αυγολέμονο στο τέλος του μαγειρέματος.

ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ

  1. Σε ένα μπολ χτυπάμε το αυγό με σύρμα μέχρι να αφρατέψει.
  2. Προσθέτουμε το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά.
  3. Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
  4. Προσθέτουμε σταδιακά περίπου 1 φλιτζάνι ζωμό από το φρικασέ, ανακατεύοντας συνεχώς, για να αραιώσει το αυγολέμονο και να ισορροπήσει η θερμοκρασία του φαγητού με το αυγό.
  5. Περιχύνουμε τα μανιτάρια φρικασέ με το αραιωμένο αυγολέμονο και ανακατεύουμε προσεκτικά.
  6. Αφήνουμε για 2–3 λεπτά σε χαμηλή φωτιά να πήξει ελαφρά το φαγητό.
  7. Σερβίρουμε ζεστό.

Tips

  • Για έντονη γεύση, χρησιμοποιούμε διάφορες ποικιλίες φρέσκων μανιταριών, όπως πλευρώτους, άσπρα μανιτάρια, Πόρτο Μπέλο ή ό,τι άλλο είναι διαθέσιμο στην αγορά. Στην Πάρο, παραδοσιακά χρησιμοποιούμε άγρια μανιτάρια, που δίνουν γεύση σαν να έχει μαγειρευτεί με κρέας.
  • Καθαρισμός: Τα φρέσκα μανιτάρια περιέχουν περίπου 70% υγρασία και είναι σχεδόν καθαρά. Αποφεύγουμε να τα πλένουμε σε νερό, γιατί απορροφούν υγρά σαν σφουγγάρι. Καθαρίζουμε με βρεγμένη καθαρή πετσέτα ή βουρτσάκι, αφαιρώντας τη σκόνη. Αν τα πλύνετε, αφήστε τα ώρες να στραγγίσουν και στεγνώστε τα καλά με πετσέτα.
  • Σοτάρισμα: Τα μανιτάρια χρειάζονται επιθετικό ψήσιμο στην αρχή. Χρησιμοποιούμε πολύ καυτή κατσαρόλα με λίγο λάδι και δεν τα ανακατεύουμε συνεχώς. Σοτάρουμε 3–4 λεπτά για να μαγειρευτούν σωστά χωρίς να βγάλουν όλα τα υγρά τους.
  • Σάλτσα αυγολέμονο: Για vegan/νηστίσιμη εκδοχή: παραλείπουμε το αυγό και χρησιμοποιούμε μόνο κορν φλάουρ με χυμό λεμονιού για να πήξει η σάλτσα.
  • Για κλασικό αυγολέμονο: προσθέτουμε λίγο κορν φλάουρ στο αυγό με χυμό λεμόνι για πιο δεμένη σάλτσα που αντέχει και στο ξαναζέσταμα χωρίς να κόψει το αυγό.
  • Χόρτα: Μπορούμε να προσθέσουμε σπανάκι, καυκαλήθρες, σέσκουλα, ραδίκια ή ό,τι μας αρέσει. Δεν χρειάζεται πολύ νερό, καθώς τα λαχανικά θα βγάλουν τα δικά τους υγρά.
Απόρρητο