Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΥΛΟ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΟΥΔΙΝΗ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ
ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ ΨΗΤΑ & ΨΗΤΟ ΣΚΟΡΔΟ
Εξοπλισμός
Τηγάνι
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΥΛΟ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΟΥΔΙΝΗ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ
ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ ΨΗΤΑ & ΨΗΤΟ ΣΚΟΡΔΟ
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΑ ΦΙΛΕΤΑ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΥ
- Αποψύχουμε τις τρυφερές καρδιές φιλέτου μπακαλιάρου, στη συντήρηση του ψυγείου.
- Στεγνώνουμε πολύ καλά το φιλέτο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
- Το διατηρούμε κρύο στο ψυγείο σε ένα πιάτο, μέχρι να τηγανίσουμε.
ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ
- Βουτάμε ένα-ένα στεγνό φιλέτο μπακαλιάρου σε αλεύρι να ντυθεί ολόγυρα.
- Τινάζουμε το περιττό αλεύρι.
- Βουτάμε κάθε φιλέτο στον κρύο χυλό.
- Στραγγίζουμε το φιλέτο.
- Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 1-1/2 με 2’ από κάθε πλευρά να ροδίσει ελαφρά ο μπακαλιάρος.
- Ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί ή σε σχάρα, να στραγγίσει.
- Όμοια φτιάχνουμε όλα τα φιλέτα μπακαλιάρου.
- Σερβίρουμε με την βελουδινη σκορδαλιά και το ψητο παντζάρι.
ΓΙΑ ΤΟ ΧΥΛΟ
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα στερεά υλικά με ένα σύρμα.
- Προσθέτουμε τα υγρά υλικά κι ανακατεύουμε.
- Μόλις γίνει χυλός χωρίς κόμπους τοποθετούμε τον χυλό στο ψυγείο να παγώσει, να είναι δροσερός.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΟΥΔΙΝΗ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ
- Πολτοποιούμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ.
- Μουσκεύουμε το ψωμί σε νερό για λίγα λεπτά να ρουφήξει.
- Το στύβουμε καλά και το διαλύουμε σε ψίχουλα.
- Πιέζουμε το ψημένο σκόρδο να βγει η μελωμένη ψύχα του και το βάζουμε στο μπλέντερ.
- Προσθέτουμε τα αμύγδαλα, το ψωμί & το νερό.
- Τα πολτοποιούμε για λίγα δευτερόλεπτα.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και πολτοποιούμε το μειγμα.
ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ ΨΗΤΑ ΚΑΙ ΨΗΤΟ ΣΚΟΡΔΟ
- Πλένουμε τα παντζάρια. Αφαιρούμε τα χόρτα.
- Τα βάζουμε σε αλουμινόχαρτο.
- Προσθέτουμε φρέσκα βότανα, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι και ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο.
- Τοποθετούμε ανάμεσα τις σκελίδες σκόρδου.
- Κλείνουμε το πακέτο με αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε σε ταψί στην μεσαία σχάρα.
- Ψήνουμε στους 200ºC στον αέρα για 45’ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν.
- Όταν ψηθούν, αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.
- Πιέζουμε τα ψητά σκόρδα και χρησιμοποιούμε την σάρκα τους για την βελούδινη σκορδαλιά.
- Αφαιρούμε την εξωτερική φλούδα από τα ψητά παντζάρια.
- Κόβουμε σε κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, λίγο ξύδι, αλάτι, πιπέρι και ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.
- Τα ανακατεύουμε και τα σερβίρουμε με τον μπακαλιάρο και την σκορδαλιά.
Tips
- Για καλύτερη πολτοποίηση στην βελούδινη σκορδαλιά μουσκεύουμε τα αμύγδαλα σε ζεστό νερό για 20’.