Διάλεξε παντζάρια που τα φύλλα τους έχουν σκούρο πράσινο χρώμα και ο σκουρόχρωμος βολβός τους είναι λείος σφιχτός και χωρίς χτυπήματα ή σκασίματα.
Ένας εύκολος τρόπος για να καταλάβεις πόσο φρέσκο είναι το παντζάρι που αγοράζεις, είναι να τρίψεις τη φλούδα του μωβ βολβού με αιχμηρό αντικείμενο. Αν αυτό βγάζει αμέσως υγρασία, σημαίνει ότι τα παντζάρια σου είναι ολόφρεσκα χωρίς αντιαισθητικές ίνες στην σάρκα τους.
Επίσης, όταν λυγίζετε τα φύλλα του παντζαριού στο σημείο που ενώνονται με το βολβό και αυτό το σημείο είναι δύσκαμπτο, σημαίνει ότι τα παντζάρια είναι μεστά ή ότι έχουν κοπεί πολλές ημέρες πριν.