Διάλεξε παντζάρια που τα φύλλα τους έχουν σκούρο πράσινο χρώμα και ο σκουρόχρωμος βολβός τους είναι λείος σφιχτός και χωρίς χτυπήματα ή σκασίματα.
Ένας εύκολος τρόπος για να καταλάβεις πόσο φρέσκο είναι το παντζάρι που αγοράζεις, είναι να τρίψεις τη φλούδα του μωβ βολβού με αιχμηρό αντικείμενο. Αν αυτό βγάζει αμέσως υγρασία, σημαίνει ότι τα παντζάρια σου είναι ολόφρεσκα χωρίς αντιαισθητικές ίνες στην σάρκα τους.
Επίσης, όταν λυγίζετε τα φύλλα του παντζαριού στο σημείο που ενώνονται με το βολβό και αυτό το σημείο είναι δύσκαμπτο, σημαίνει ότι τα παντζάρια είναι μεστά ή ότι έχουν κοπεί πολλές ημέρες πριν.
Πως τα καθαρίζουμε;
Σε κάθε περίπτωση, το παντζάρι θέλει πολύ καλό πλύσιμο. Κόβουμε τα πράσινα φύλλα ακριβώς εκεί που ενώνονται με τον βολβό. Τα ξεπλένουμε με μπόλικο κρύο νερό και πετάμε όποιο φύλλο δεν είναι τρυφερό. Τα φύλλα βράζονται όπως όλα τα χόρτα και τα σερβίρουμε με λάδι και ξύδι σαλάτα.
Πώς τα μαγειρεύουμε;
Είναι ένας ευλογημένος καρπός με πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας. Γίνονται γλυκό κουταλιού, τρώγονται ωμά σε σαλάτα, τηγανίζονται, γίνονται κέικ σοκολάτας, σάλτσα πέστο, super food smoothie ωμά μαζί με αλλά λαχανικά και φρούτα, αλλά και κλασικά, γίνονται βραστά ή ψητά, με βότανα και βαλσαμικό ξύδι.