Πίσω

Παντζάρια: καθάρισμα, συντήρηση και πώς να τα μαγειρέψετε

Πώς διαλέγουμε τα φρέσκα παντζάρια;

Διάλεξε παντζάρια που τα φύλλα τους έχουν σκούρο πράσινο χρώμα και ο σκουρόχρωμος βολβός τους είναι λείος σφιχτός και χωρίς χτυπήματα ή σκασίματα.

Ένας εύκολος τρόπος για να καταλάβεις πόσο φρέσκο είναι το παντζάρι που αγοράζεις, είναι να τρίψεις τη φλούδα του μωβ βολβού με αιχμηρό αντικείμενο. Αν αυτό βγάζει αμέσως υγρασία, σημαίνει ότι τα παντζάρια σου είναι ολόφρεσκα χωρίς αντιαισθητικές ίνες στην σάρκα τους.

Επίσης, όταν λυγίζετε τα φύλλα του παντζαριού στο σημείο που ενώνονται με το βολβό και αυτό το σημείο είναι δύσκαμπτο, σημαίνει ότι τα παντζάρια είναι μεστά ή ότι έχουν κοπεί πολλές ημέρες πριν.

Πως τα καθαρίζουμε;

Σε κάθε περίπτωση, το παντζάρι θέλει πολύ καλό πλύσιμο. Κόβουμε τα πράσινα φύλλα ακριβώς εκεί που ενώνονται με τον βολβό. Τα ξεπλένουμε με μπόλικο κρύο νερό και πετάμε όποιο φύλλο δεν είναι τρυφερό. Τα φύλλα βράζονται όπως όλα τα χόρτα και τα σερβίρουμε με λάδι και ξύδι σαλάτα.

Πώς τα μαγειρεύουμε;

Είναι ένας ευλογημένος καρπός με πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας. Γίνονται γλυκό κουταλιού, τρώγονται ωμά σε σαλάτα, τηγανίζονται, γίνονται κέικ σοκολάτας, σάλτσα πέστο, super food smoothie ωμά μαζί με αλλά λαχανικά και φρούτα, αλλά και κλασικά, γίνονται βραστά ή ψητά, με βότανα και βαλσαμικό ξύδι.

Παντζάρι ωμό σε σαλάτες

Όσο για το βολβό παντζαριού, αν πρόκειται να τον τρίψουμε ωμό σε σαλάτες, πρώτα τον πλένουμε πολύ καλά εξωτερικά. Μετά φορώντας γάντια, το καθαρίζουμε γύρω γύρω σαν να καθαρίζουμε μήλο. Το τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη ή σε μαντολίνο κι προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, πχ. καρότο, μήλο, καρύδια, ελαιόλαδο, γιαούρτι, βότανα κι έχουμε μια τέλεια εντυπωσιακή και υπέροχη σαλάτα.

Παντζάρια βραστά

Αφού αφαιρέσουμε και πλύνουμε πολύ καλά τα παντζαρόφυλλα, αφαιρούμε με μαχαίρι από κάτω τις ρίζες του παντζαριού. Πλένουμε παρά πολύ καλά την φλούδα του παντζαριού.

Τα βράζουμε σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τρυπάμε με πιρούνι για να σιγουρευτούμε ότι έχουν βράσει. Τα βγάζουμε από το βραστό νερό και τα κρυώνουμε με κρύο νερό για να κοπεί ο βρασμός τους. Αφού κρυώσουν, πάντα με γάντια, τραβάμε και βγάζουμε την εξωτερική φλούδα.

Είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε σε σαλάτα, σε σούπα ή άλλες παρασκευές. Δείτε εδώ την αγαπημένη μου συνταγή για παντζαροσαλάτα.

Παντζάρια ψητά στο φούρνο

Μπορεί να θέλει αρκετή ώρα ψησίματος, αλλά το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει. Συμπυκνώνονται η γλύκα και τα αρώματα του παντζαριού και για εμένα είναι ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσεις.

Αφού πλύνουμε καλά τους βολβούς παντζαριού με την φλούδα, τους στεγνώνουμε. Σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο, βάζουμε τα παντζάρια, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο και λίγο βαλσαμικό ξύδι. Ρίχνουμε βότανα όπως θυμάρι ή δεντρολίβανο φρέσκο και κλείνουμε ερμητικά σε πακέτο. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 1 ώρα, ανάλογα με το μέγεθος τους. Ελέγχουμε με πιρούνι αν ψήθηκαν κι αν έχουν μαλακώσει. Αφού κρυώσουν, τα ξεφλουδίσουν και τα κόβουμε ανάλογα αν θα τα φάμε σαλάτα, αν θα τα κάνουμε τάρτα, σούπα ή ό,τι άλλη συνταγή θέλουμε. Εγώ αυτά, πάντα τα απολαμβάνω σαλάτα, με λίγο ελαιόλαδο, γιαούρτι και ξύδι.

Αν βιάζεστε, μειώστε τον χρόνο ψησίματος κόβοντας τα παντζάρια σε κομμάτια. Ψήστε τα  για περίπου 35′ στους 200 βαθμούς C πάντα κλεισμένα μέσα σε πακέτο από αλουμινόχαρτο.

Συντήρηση στο ψυγείο και στην κατάψυξη

Τα ψημένα ή τα βραστά παντζάρια, αν τα αφήσετε με την φλούδα σε μπολ που κλείνει αεροστεγώς διατηρούνται για μια εβδομάδα στο ψυγείο.

Αν θέλετε να τα συντηρήσετε για περισσότερο καιρό, αφού τα μαγειρέψετε, τα καθαρίζετε και τα στεγνώνετε με απορροφητικό χαρτί. Τα τοποθετείτε σε μερίδες σε σακουλάκια τροφίμων στην κατάψυξη για πολλές εβδομάδες.

Δοκιμάστε και την παρακάτω φανταστική σαλάτα που θα απογειώσει τα τραπέζια σας! Και αν θέλετε περισσότερα μυστικά μαγειρικής, θα τα βρείτε όλα εδώ.

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται