Υλικά
ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΑΡΔΟΥΝΙΩΤΙΚΟ ΚΟΚΟΡΑ
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΑΡΔΟΥΝΙΩΤΙΚΟ ΚΟΚΟΡΑ
Εκτέλεση
- Στεγνώνουμε καλά τις μερίδες του κόκορα με απορροφητικό χαρτί.
- Τις ραντίζουμε με λίγο από το συνολικό λάδι και πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και πιπέρι, τρίβοντας με τα χέρια το κρέας να καρυκευτεί παντού.
- Ζεσταίνουμε σε μεγάλη κατσαρόλα και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και θωρακίζουμε σε δόσεις τον κόκορα, να πάρει ομοιόμορφα χρώμα.
- Βγάζουμε όσα κομμάτια ροδίζουν σε σκεύος και τα διατηρούμε σκεπασμένα και ζεστά.
- Όταν τελειώσουμε με τον κόκορα, σοτάρουμε στο ίδιο λάδι το κρεμμύδι, μέχρι να μαλακώσει και να ξανθύνει, για περίπου 8 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
- Ρίχνουμε το σκόρδο και τον πελτέ και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα.
- Σβήνουμε με το κρασί, μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, επαναφέρουμε στην κατσαρόλα τον κόκορα.
- Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και όλα τα μπαχαρικά και συμπληρώνουμε ζεστό νερό, να μισοσκεπάζει τα υλικά.
- Μόλις πάρει βράση, κλείνουμε το σκεύος με το καπάκι του, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε το φαγητό μέχρι να μαλακώσει ο κόκορας σε σημείο που να λιώνει σχεδόν με το πιρούνι, για μιάμιση ώρα περίπου.
- Στο τέλος, σπάμε το τυρί σε χοντρά κομμάτια και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
- Ανακινούμε το σκεύος από τα χερούλια να πάει παντού μέσα στη σάλτσα.
- Σβήνουμε την εστία, σκεπάζουμε ξανά το φαγητό και το αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά, να μελώσει η σάλτσα και να βγάλει το τυρί τα αρώματά του, κρατώντας όμως το
σχήμα του – να μη λιώσει. - Σερβίρουμε τον κόκορα ζεστό με τη δεμένη σάλτσα του και τον συνοδεύουμε, αν θέλουμε με χοντρά μακαρόνια και μυζήθρα.