Φτιάξτε σπιτικό ντοματοπελτέ και δώστε ένταση στα κοκκινιστά σας! Η ιστορία του χάνεται μέσα στην παράδοση αφού χρησιμοποιείται κατά κόρον σε όλη την...

Φτιάξτε σπιτικό ντοματοπελτέ και δώστε ένταση στα κοκκινιστά σας! Η ιστορία του χάνεται μέσα στην παράδοση αφού χρησιμοποιείται κατά κόρον σε όλη την ελληνική κουζίνα.

  • προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 15 λεπτά
140

Υλικά

  • Μερίδες 2 βαζάκια

Για το ντοματοπελτέ

  • 2½ kg άνυδρα ντοματάκια Σαντορίνης ή πομοντόρια
  • 1 κ.σ. ανθό αλατιού
  • λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Ο χειροποίητος παραδοσιακός, για να γίνει τέλειος διαλέγουμε ώριμες, σφιχτές ντομάτες, χωρίς σημάδια και χτυπήματα. 

    Αφού πλύνουμε καλά τις ντομάτες, τις χαράζουμε ελαφρώς (τη φλούδα μόνο) σταυρωτά στο πίσω μέρος.

    Τις ζεματάμε, βουτώντας τες για 30” σε μπόλικο νερό που βράζει. Δεν τις βάζουμε όλες μαζί. Λίγες λίγες για να μην πέσει η θερμοκρασία του νερού και μουλιάσουν.

    Με μία τρυπητή κουτάλα τις αφαιρούμε τις ζεματισμένες ντομάτες και τις βάζουμε αμέσως σε μία λεκάνη με κρύο νερό και παγάκια, για να κοπεί ο βρασμός τους και να μη μαλακώσουν πολύ. Τις αφήνουμε στο κρύο νερό για λίγα λεπτά, ίσα να πέσει η θερμοκρασία τους.

    Εκεί που χαράξαμε την κάθε ντομάτα, τραβάμε απαλά τη φλούδα και τις ξεφλουδίζουμε.

    Αραδιάζουμε σε ένα βαθύ ταψί όλες τις ξεφλουδισμένες ντομάτες. Τις κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τους σπόρους τους με ένα κουτάλι.

    Τοποθετούμε τα φιλέτα ντομάτας στον κάδο του μούλτι. Τους σπόρους τους αφήνουμε στο ταψί με τα υπόλοιπα υγρά. Στη συνέχεια, στραγγίζουμε καλά όλα τα υγρά του ταψιού με πολύ λεπτό σουρωτήρι και τα προσθέτουμε στο μούλτι με τις ντομάτες.

    Αλέθουμε τις ντομάτες καλά σε πουρέ, τον οποίο βάζουμε σε μία βαθιά κατσαρόλα με χοντρή βάση. Η κατσαρόλα πρέπει να είναι μεγάλη, γιατί φουσκώνει και χύνεται.

    Σε δυνατή φωτιά αφήνουμε να πάρει βράση ο πελτές για 30 λεπτά. Μόλις αρχίσει να πυκνώνει χαμηλώνουμε τη φωτιά για να μην κολλήσει. Ανακατεύουμε ανά διαστήματα με ξύλινη κουτάλα. Αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά επιπλέον.

    Ο πελτές ντομάτας είναι έτοιμος όταν πυκνώσει καλά και τραβώντας την κουτάλα, στη βάση της κατσαρόλας δε γεμίζει με υγρά της ντομάτας, δηλαδή αφήνει κενό εκεί που τρίψαμε με την κουτάλα-ακριβώς όπως κάνουμε και με τις μαρμελάδες.

    Αποθήκευση και σωστή συντήρηση

    Αποστειρώνουμε τα βάζα και τα γεμίζουμε όπως είναι καυτά με τον καυτό πελτέ  μέχρι πάνω.

    Καλύπτουμε κάθε βάζο στην επιφάνεια του πελτέ με λίγο ελαιόλαδο και σφραγίζουμε τα βάζα σφιχτά.

    Μόλις ολοκληρώσουμε  γυρνάμε τα βάζα ανάποδα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

    Τα διατηρούμε στο ντουλάπι μας.

    Μόλις τα ανοίξουμε διατηρούνται στο ψυγείο μας για 2 εβδομάδες, εφόσον πάντα η επιφάνειά τους είναι καλυμμένη με ελαιόλαδο.

    Παλιότερα, σε κάθε σπίτι υπήρχε και ένα βαζάκι από ντοματοπελτέ, για να τον χρησιμοποιούν στην μαγειρική τους συνέχεια. Έφτιαχναν μια ποσότητα αρκετή και το διατηρούσαν ώστε να έχουν πάντα διαθέσιμο όταν το χρειάζονται. Δίνει γεύση, άρωμα και χρώμα στα κοκκινιστά σας και είναι από τα βασικά μυστικά για σπιτικές συνταγές.

    Μπορείτε να φτιάξετε φανταστική σάλτσα με πελτέ για μακαρονάδα ναπολιτάνα.

    Δείτε επίσης την σάλτσα ντομάτας απαραίτητη για κάθε μαγείρεμα και πως να χρησιμοποιήσετε σωστά το ντοματοπελτέ.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται