ΑΡΘΡΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΡΓΥΡΩΣ

Μάθε τα μυστικά για παγωτό χωρίς παγωτομηχανή

παγωτο χωρισ παγωτομηχανη -

Όλα τα μυστικά για παγωτό χωρίς παγωτομηχανή

Σπιτικό παγωτό, γεύση ανεξίτηλη που μεγαλώσαμε με αυτή. Η γλύκα της βανίλιας και το άρωμα από το κακάο, ακόμα είναι χαραγμένα στην γευστική μου μνήμη. Θυμάμαι πάντα τα μικροσκοπικά κρυσταλλάκια παγωτού να λιώνουν γλυκά στο στόμα. Μεγάλη απόλαυση το σπιτικό παγωτό.

Μια από τις πιο γλυκές ευρεσιτεχνίες των μαμάδων μας είναι η χρήση του ζαχαρούχου γάλακτος μέσα στο μείγμα. Εκτός από τη χαρακτηριστική γλύκα που δίνει, βοηθάει το παγωτό να κρατήσει μια υπέροχα κρεμώδη υφή, χωρίς κρυσταλλώσεις.

Το δυνατό χτύπημα στον κάδο του μίξερ – ειδικά μετά το πρώτο πάγωμα. Με αυτόν τον τρόπο, το μείγμα “φουσκώνει”, εγκλωβίζει αέρα και σχεδόν διπλασιάζει τον όγκο του!

Για ακόμα πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, βάλτε το εβαπορέ γάλα (που προστίθεται πάντα τελευταίο στο μείγμα) στην κατάψυξη για λίγο πριν το χρησιμοποιήσετε. Κρύο όπως είναι, βοηθάει το παγωτό να φουσκώσει πιο γρήγορα και να αποκτήσει βελούδινη υφή.

  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυτική κρέμα ή κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • Όταν φτιάχνουμε το παγωτό, ταυτόχρονα παγώνουμε ένα μεταλλικό σκεύος – παγωνιέρα στην κατάψυξη. Αυτό το φαρδύ μεταλλικό σκεύος έχει μεγάλη επιφάνεια και παγώνει γρήγορα το παγωτό στην κατάψυξη. Έτσι ώστε όταν βάλουμε μέσα το χτυπημένο κρεμώδες μείγμα να μη λιώσει, αλλά να αρχίσει να παγώνει και να σταθεροποιείται.
  • Μην φτιάχνετε ποτέ μεγάλες ποσότητες σπιτικού παγωτού. Είναι προτιμότερο να φτιάχνετε 1 δόση τη φορά κι αφού καταναλωθεί να φτιάξετε ξανά. Οι μεγάλοι όγκοι παγωτού στην κατάψυξη πιάνουν χώρο και δύσκολα ξεφορμάρεις μερίδες.
  • Το σπιτικό παγωτό δεν έχει βελτιωτικά σταθεροποιητές οπότε παγώνει πολύ και σφίγγει. Για να το σερβίρετε πιο εύκολα αφήστε το για 10′ σε θερμοκρασία δωματίου. Να αρχίσει να μαλακώνει σιγά σιγά ώστε να βγάλετε εύκολα μπάλες παγωτού.
  • Πριν σερβίρετε βουτήξτε το scoop (κουτάλι σερβιρίσματος)σε ζεστό νερό πριν πάρετε ποσότητα.

Πώς φτιάχνουμε παγωτό χωρίς παγωτομηχανή;

Η παγωτομηχανή έχει το πλεονέκτημα ότι χτυπάει τα υλικά, τα ανακατεύει και ταυτόχρονα παγώνει ομοιόμορφα το μείγμα. Αν θέλουμε λοιπόν να γίνει το παγωτό, απαλό και αφράτο σαν και αυτό που βγάζει η μηχανή παγωτού υπάρχει τρόπος. Κάνουμε αυτό που έκαναν παλιά οι νοικοκυρές κι έφτιαχναν το μοναδικό σπιτικό παγωτό των παιδικών μας χρόνων Ακολουθούμε δηλαδή την παλιά μέθοδο.

  1. Κάθε συνταγή για παγωτό μας δίνει οδηγίες για υλικά και τρόπο παρασκευής πολύ απλό σε γενικές γραμμές. Όταν ολοκληρώσουμε τη διαδικασία παρασκευής της κρέμας παγωτού, παγώνουμε την κρέμα στην κατάψυξη ώστε να σφίξει. Να κάνει σώμα, δηλαδή να αρχίσει να σταθεροποιείται. Ανάλογα με τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε αυτό μπορεί να διαρκέσει από 1-2 ώρες. Αν το μείγμα δηλαδή είναι αραιό ή πιο παχύ θέλει διαφορετικό χρόνο να παγώσει.
  2. Τότε, με ένα μίξερ χειρός χτυπάμε το μισοπαγωμένο παγωτό, σε δυνατή ταχύτητα να αφρατέψει καλά για 3´-4′ και να ξαναγίνει αφράτη κρέμα. Το παγωμένο μείγμα παίρνει όγκο και φουσκώνει, δηλαδή γίνεται πολύ αφράτο.
  3. Ξαναπαγώνουμε το μείγμα στην κατάψυξη μέχρι πάλι να αρχίσει να σταθεροποιείται. Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει ακόμα 2-3 φορές. Δηλαδή πάγωμα στην κατάψυξη, αφράτεμα με μίξερ χειρός και ξανά πάγωμα. Αυτό πρέπει να το κάνουμε όσες φορές χρειαστεί, βλέποντας την υφή του και κρίνοντας, κάθε φορά που το βγάζουμε από την κατάψυξη. Σαν αποτέλεσμα όλης αυτής της διαδικασίας είναι να αποκτήσει μια αφράτη υφή και χωρίς πολλούς κρυστάλλους και να γίνει απαλό και βελούδινο ταυτόχρονα.
  4. Αν μείνει αρκετές ημέρες στην κατάψυξη σφίγγει και παγώνει πολύ. Άλλωστε αυτό είναι φυσικό αφού το σπιτικό παγωτό δεν έχει βελτιωτικά και σταθεροποιητές ώστε να κρατούν την υφή του πάντα μαλακή.
  5. Αφήστε το να σταθεί για λίγα λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου πριν το σερβίρετε κι απολαύστε παγωτό σαν της μαμάς που όμοιο του δεν υπάρχει!

Με μια βάση παγωτού, μπορείτε να δημιουργήσετε διαφορετικές παραλλαγές, εκτός από βανίλια φτιάχνετε  με λιωμένη σοκολάτα, πραλίνα σοκολάτα, φιστίκι κλπ.
Εννοείται πως η βάση παγωτού μπορεί να πάρει το σχήμα που θέλουμε δηλαδή, σάντουιτς, ξυλάκι, τούρτα και παγωτίνια.

Εγώ απλά τον τρόπο μοιράζομαι μαζί σας και τα μυστικά της κουζίνας. Μην διστάσετε να το φτιάξετε ή διαδικασία είναι απλή και η γεύση σπιτική.
Καλή επιτυχία και καλό καλοκαίρι!

Απόρρητο