Υλικά
Υλικά
Εκτέλεση
- Μπορούμε να φτιάξουμε την Κρητική συνταγή παλικάρια με όποια ποικιλία οσπρίων θέλουμε.
- Μουσκεύουμε από την προηγούμενη μέρα χωριστά το σιτάρι και τα όσπρια που χρειάζονται μούλιασμα (ρεβύθια και μαναρόλια), ενώ τα μαυρομάτικα ή τα ψιλά φασόλια δεν χρειάζονται μούλιασμα.
- Την επόμενη ημέρα τα βράζουμε χωριστά μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν.
- Πιο πολύ χρόνο βρασμού χρειάζονται τα ρεβύθια και τα μαναρόλια.
- Όταν τα βράζουμε στην αρχή του βρασμού αφαιρούμε όλο τον αγρό που συσσωρεύεται στην επιφάνεια.
- Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.
- Τα τοποθετούμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το λεμόνι το ελαιόλαδο λίγο αλάτι πιπέρι και τον μαϊντανό.
- Μπορούμε να προσθέσουμε φρέσκο η ξερό κρεμμύδι και διαφορά βότανα επιλογής.
- Ανακατεύουμε και σερβίρουμε σαν σαλάτα ή σαν γεύμα.
Ευχαριστούμε την καλή φίλη Λένα Ηγουμενάκη από το «Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας» για τα «παλικάρια» και την διάδοση των παραδοσιακών Κρητικών συνταγών.
Κρητικά μαναρόλια ή μπίζα
Μαναρόλια ή μπίζα είναι παλιά ποικιλία κρητικών οσπρίων. Μοιάζουν με μικροσκοπικά κουκιά. Χρειάζονται μούλιασμα πριν το βράσιμο και ο χρόνος βρασμού τους είναι γύρω στην 1 ώρα.
Τα τελευταία χρόνια αυτός ο ξεχασμένος καρπός επανήλθε δυναμικά στην Kρητική κουζίνα. Μαγειρεύεται με διάφορους τρόπους όπως όλα τα όσπρια.