Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
Εκτέλεση
- Φέρνουμε όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου. Βουτυρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ 24 x 10 εκ. και την ντύνουμε με αντικολλητικό χαρτί. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C στον αέρα.
- Ζεσταίνουμε σε ένα μικρό σκεύος το βούτυρο (60 γρ.) για 2-3 λεπτά, μέχρι να λιώσει, να καραμελώσει η πρωτεΐνη του, να ροδίσει ελαφρώς και να βγάλει όλα τα αρώματά του. Το αφήνουμε να κρυώσει.
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι (100 γρ.), το λάδι, τα αυγά, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το λιωμένο και κρύο πλέον βούτυρο και
το ξίδι και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός για 3-4 λεπτά, να ομογενοποιηθούν και να λιώσει η ζάχαρη. Εναλλακτικά, τα ανακατεύουμε με το σύρμα, με πολύ γρήγορες κινήσεις. - Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα και το αλάτι και προσθέτουμε τα μισά στο μείγμα των αυγών, χτυπώντας με το μίξερ να ομογενοποιηθούν.
- Τέλος, ενσωματώνουμε και τα υπόλοιπα στερεά υλικά, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα μέχρι να χαθεί τελείως το αλεύρι στο μείγμα.
- Αδειάζουμε τη ζύμη στην έτοιμη φόρμα και ψήνουμε το κέικ στη μεσαία σχάρα του προθερμασμένου φούρνου, για 50 λεπτά, μέχρι να στεγνώσει η καρδιά του.
- Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο μπήγοντας στο κέντρο του τη λάμα ενός μαχαιριού η οποία πρέπει να βγαίνει στεγνή.
- Το αφήνουμε να σταθεί στη φόρμα για 10 λεπτά και στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε να κρυώσει τελείως.
ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ το μαλακό βούτυρο και κοσκινίζουμε από πάνω την άχνη ζάχαρη.
- Δουλεύουμε τα υλικά με σπάτουλα, να ομογενοποιηθούν και να γίνουν πάστα.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι, τη βανίλια και το κοσκινισμένο κακάο και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να αποκτήσουμε ένα μείγμα με κρεμώδη υφή.
- Το αφήνουμε για λίγα λεπτά στο ψυγείο να σφίξει και στη συνέχεια επικαλύπτουμε το κέικ από όλες τις πλευρές.
- Πασπαλίζουμε με χοντροσπασμένη ψίχα από φιστίκι Αιγίνης και καρούλια κουβερτούρας και σερβίρουμε.









