ΑΡΘΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ

Τα Παστά της Πάρου στην Αθήνα: Διήμερη γιορτή γαστρονομίας και παράδοσης

Η Πάρος «γιορτάζει τα Παστά» στην Αθήνα – Αφιερωμένο στη γεύση, την παράδοση και τον πολιτισμό του νησιού

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η διήμερη γιορτή «Τα Παστά της Πάρου – Παράδοση, Γεύση, Εμπειρία», που πραγματοποιήθηκε στις 15 και 16 Νοεμβρίου 2025 στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, μεταφέροντας στο κέντρο της Αθήνας τη μοναδική παριανή γαστρονομία και πολιτιστική ταυτότητα.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Παριανών Συλλόγων (Ο.ΠΑ.Σ.) και τον Ναυτικό Όμιλο Νάουσας Πάρου «ΝΑΪΑΣ», σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Πάρου, προσελκύοντας πλήθος επισκεπτών, Παριανών, αλλά και φίλων της ελληνικής παράδοσης. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν σε βάθος την παραδοσιακή παριανή τεχνική των «παστών», μέσα από γευσιγνωσίες, εργαστήρια, παρουσιάσεις και πολιτιστικές δράσεις.

Τα Παστά της Πάρου

Κατά τη διάρκεια του διημέρου πραγματοποιήθηκαν πρακτικά εργαστήρια παραδοσιακής συντήρησης τροφίμων, ομιλίες και παρουσιάσεις από ειδικούς της γαστρονομίας, της ιστορίας και της τέχνης, αναδεικνύοντας τη σοφία και τη δημιουργικότητα των ανθρώπων της Πάρου.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν διακεκριμένοι ομιλητές και δημιουργοί, μεταξύ των οποίων:

  • η Παριανή σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, ιδιοκτήτρια εστιατορίου «ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ» και συγγραφέας, παρουσιάζοντας την «Παριανή Κουζίνα»
  • η δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκη Μηταρέα, συντονίζοντας τις θεματικές συζητήσεις
  • η αρχαιολόγος Δήμητρα Μυλωνά από το Ινστιτούτο Αιγαιακής Προϊστορίας (Κέντρο Μελέτης Ανατολικής Κρήτης) ταξίδεψε το κοινό στο παρελθόν. Η εισήγησή της είχε τίτλο «Τα Παστά των Αρχαίων».
  • η ιστορικός τέχνης Λουΐζα Καραπιδάκη, με θέμα «Παστά και λιόκαυτα της Πάρου»
  • ο μάγειρας και συγγραφέας Μαρίνος Σουράνης, παρουσιάζοντας σύγχρονες τεχνικές ωρίμανσης ψαριών
  • η εικαστικός Γεωργία Μπλιάτσου παρουσίασε εγκατάσταση εμπνευσμένη από την παριανή παράδοση των παστών ψαριών. Το έργο είχε τίτλο «φάτε μάτια ψάρια» και την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης της Ακαδημίας Αθηνών, Λουΐζας Καραπιδάκη.
  • post image gallery
  • post image gallery

Το πρόγραμμα εμπλουτίστηκε με ανοιχτό παραδοσιακό γλέντι, παριανά εδέσματα, τοπικά προϊόντα και ζωντανή μουσική από Παριανούς μουσικούς και το σχήμα Sofrano – Παλαιό Κύμα. Παράλληλα, οι επισκέπτες απόλαυσαν έκθεση ζωγραφικής του Παριανού καλλιτέχνη Δημήτρη Σιφναίου και προβολή φωτογραφιών της Πάρου της δεκαετίας του ’70 από το αρχείο του Ζαχαρία Στέλλα.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Πάρου Κώστας Μπιζάς, μέλη της δημοτικής αρχής και εκπρόσωποι φορέων, εκφράζοντας τη χαρά τους για τη θερμή ανταπόκριση του κοινού και τη συμβολή της δράσης στην προβολή της παριανής ταυτότητας.

Ο Δήμαρχος Πάρου Κώστας Μπιζάς, στον χαιρετισμό του, τόνισε τη σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών που αναδεικνύουν τον πολιτισμό, τη γαστρονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου, υπογραμμίζοντας πως «η Πάρος συνεχίζει να εμπνέει, να δημιουργεί και να ενώνει τους ανθρώπους της, όπου κι αν βρίσκονται».

Ο Δήμος Πάρου εξέφρασε θερμές ευχαριστίες στην Ομοσπονδία Παριανών Συλλόγων, τον Ναυτικό Όμιλο Νάουσας Πάρου «ΝΑΪΑΣ», καθώς και όλους τους ομιλητές, συμμετέχοντες, εθελοντές και συντελεστές που συνέβαλαν στην επιτυχία της ξεχωριστής αυτής γιορτής.

Η Πάρος απέδειξε για ακόμη μία φορά ότι η γαστρονομία και ο πολιτισμός της αποτελούν ζωντανό πυρήνα της ταυτότητάς της και ισχυρό πρεσβευτή του νησιού στην Ελλάδα και τον κόσμο.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ

Απόρρητο