ΑΡΘΡΑ HOW TO

Sour Cream: Πώς να φτιάξεις συνταγή για sour cream

Μάθε τι είναι η sour cream και πώς να τη φτιάξεις εύκολα στο σπίτι. Ιδανική για γλυκές και αλμυρές συνταγές.

sour cream - sour cream που θα βρω - sour cream συνταγή

Sour cream: το υλικό–έκπληξη που απογειώνει γεύσεις

Η sour cream είναι ένα από τα πιο νόστιμα και ευχάριστα υλικά που έχω δοκιμάσει. Χρησιμοποιείται τόσο σε γλυκά όσο και σε αλμυρά πιάτα και πάντα προσθέτει μια μοναδική ισορροπία γεύσεων. Την πρωτοδοκίμασα πριν από χρόνια, σε ένα μεξικάνικο εστιατόριο στην Αμερική. Τη σέρβιραν μαζί με guacamole και πικάντικη salsa∙ ήταν πραγματική έκπληξη για τους γευστικούς μου κάλυκες. Συνόδευε χωρίς να καλύπτει, εξισορροπούσε το καυτερό και ταυτόχρονα χάριζε οξύτητα, δροσιά και μια ελαφρώς γλυκιά επίγευση. Την λάτρεψα από την πρώτη στιγμή.

Τι είναι η sour cream και πού θα τη βρω;

Η sour cream, ή αλλιώς «ξινόκρεμα», είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν που παρασκευάζεται με ζύμωση. Στο εξωτερικό βρίσκεις έτοιμη sour cream στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ, όμως στην Ελλάδα κυκλοφορεί πιο περιορισμένα, συνήθως σε εξειδικευμένα καταστήματα τροφίμων.

Παρασκευάζεται από κρέμα γάλακτος και καλλιέργειες βακτηρίων γαλακτικού οξέος, που της δίνουν τη χαρακτηριστική βελούδινη, παχύρρευστη υφή. Η γεύση της είναι υπόξινη, δροσερή αλλά ταυτόχρονα και ελαφρώς γλυκιά.

sour cream - sour cream που θα βρω - sour cream συνταγή

Πού χρησιμοποιείται;

Η sour cream χρησιμοποιείται είτε ατόφια σαν συνοδευτικό είτε ως συστατικό σε πολλές συνταγές, γλυκές και αλμυρές.

Ενισχύει σάλτσες και «απογειώνει» γευστικά πολλά πιάτα.

  • Είναι ιδανική για ντιπ, dressings σαλάτας και ψητών λαχανικών.
  • Ταιριάζει υπέροχα με πικάντικα πιάτα, καθώς η όξινη δροσιά της «σβήνει» την ένταση των καυτερών μπαχαρικών.
  • Χρησιμοποιείται και σε μείγματα για κέικ, προσφέροντας απαλότητα και υγρασία.
  • Συνδυάζεται επίσης τέλεια με μαγειρεμένη βραστή κρέμα.

Πώς φτιάχνω σπιτική sour cream

Αν δεν μπορείς να τη βρεις εύκολα, φτιάχνεται πολύ απλά στο σπίτι. Έτσι την ετοιμάζω εγώ:

Υλικά

  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά (ανακινείς καλά τη συσκευασία πριν τη ζυγίσεις)
  • 1 κ.σ. παραδοσιακό γιαούρτι (για να βοηθήσει τη ζύμωση)
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού ή λευκό ξίδι

Εκτέλεση

  1. Σε ένα καθαρό, αποστειρωμένο βάζο ρίχνεις την κρέμα γάλακτος, το γιαούρτι και το λεμόνι.
  2. Ανακατεύεις πολύ καλά.
  3. Καλύπτεις το στόμιο με καθαρό πανί και το στερεώνεις με ένα λαστιχάκι.
  4. Βάζεις το βάζο στο ψυγείο για μία νύχτα, ώστε να ολοκληρωθεί η ζύμωση.

Την επόμενη μέρα η υφή της θα είναι παχύρρευστη και βελούδινη – ακριβώς όπως η sour cream του εμπορίου. Αυτή η βασική εκδοχή είναι ιδανική για γλυκά.

sour cream - sour cream που θα βρω - sour cream συνταγή

Για αλμυρές παρασκευές μπορείς να προσθέσεις λίγο αλάτι, ψιλοκομμένο σχοινόπρασο ή όποιο άλλο μυρωδικό ή μπαχαρικό ταιριάζει στο πιάτο που θα συνοδεύσει. Άφησε τη φαντασία σου ελεύθερη για γευστικούς συνδυασμούς!

Λίγη δροσιά που κάνει τη διαφορά

Αν τη δοκιμάσεις μια φορά, θα θες να συνοδεύεις όλα τα πιάτα σου με sour cream. Η δροσιά και η οξύτητά της εξισορροπούν κάθε πικάντικη νότα και αναδεικνύουν τις γεύσεις. Είναι ιδανική επιλογή και για ένα γιορτινό τραπέζι, καθώς προσθέτει κάτι ξεχωριστό χωρίς καμία προσπάθεια.

Απόρρητο