Μήλο: Θερμίδες και διατροφική αξία
Ένα φρούτο γεμάτο οφέλη, λίγες θερμίδες και μεγάλη διατροφική αξία
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ

“Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα”
Έχουν γραφτεί τραγούδια και παροιμίες για το μήλο, δείγμα του σπουδαίου ρόλου που έχει το μήλο στη διατροφή μας και στη ζωή μας γενικότερα, χάρη στη σημαντική διατροφική του αξία. Το μήλο είναι φρούτο με πολλές ιδιότητες, καθώς περιέχει θρεπτικά συστατικά, λίγες θερμίδες και προσφέρει πολλά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Επιπλέον, λόγω της υψηλής θρεπτικής του αξίας και των λίγων θερμίδων του, είναι σημαντικό να εντάσσεται στην καθημερινότητά μας από μικρή ηλικία.
Μήλο: ιδιότητες και οφέλη
Οι έρευνες δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου για χρόνιες ασθένειες, όπως καρδιακές παθήσεις και καρκίνο. Τα φυτοχημικά που περιέχουν, όπως φαινολικά, φλαβονοειδή και καροτενοειδή, παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτή τη μείωση.
Τα μήλα είναι πολύ δημοφιλή φρούτα σε όλο τον κόσμο. Είναι γεμάτα φυτοχημικά και οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωσή τους συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για κάποιους τύπους καρκίνου, καρδιακές παθήσεις, άσθμα και διαβήτη. Τα μήλα έχουν επίσης ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, που βοηθά στο να σταματήσει η ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, να μειωθεί η οξείδωση των λιπιδίων και να πέσει η χοληστερόλη.
Επιπλέον, το μήλο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Περιέχει βιταμίνη C και Α, κάλιο και πολλούς υδατάνθρακες. Δεν έχει λίπος και αποτελείται κατά 85% από νερό. Έχει επίσης πολλές φυτικές ίνες.
Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα μήλα είναι πολύ σημαντικά. Σε σύγκριση με άλλα φρούτα, τα μήλα έχουν πολύ υψηλή αντιοξειδωτική δράση. Τα κόκκινα μήλα είναι ιδιαίτερα καλά για αυτήν την ιδιότητα, αλλά υπάρχουν και άλλες γευστικές και θρεπτικές ποικιλίες μήλων. Η σύσταση σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να αλλάζει ανάλογα με την ποικιλία και το πόσο ώριμα είναι τα μήλα.
Μήλο θερμίδες
Το μήλο είναι φρούτο με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, οι οποίες προέρχονται κυρίως από τους υδατάνθρακες που περιέχει, και γι’ αυτό είναι ιδανικό για όσους κάνουν δίαιτα. Περιέχει περίπου 15 γραμμάρια φυσικά σάκχαρα ανά 100 γραμμάρια φρούτου, τα οποία μεταβολίζονται διαφορετικά σε σχέση με τα επεξεργασμένα σάκχαρα. Σύμφωνα με τον USDA (Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ), 100 γραμμάρια μήλου έχουν περίπου 60 θερμίδες.
Μήλο με ή χωρίς φλούδα
Τα μήλα, είτε καταναλώνονται με τη φλούδα είτε χωρίς, περιέχουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα. Ωστόσο, τα μήλα με τη φλούδα έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, καθώς η φλούδα περιέχει φυτικές ίνες και επιπλέον βιταμίνες και μέταλλα. Όταν αφαιρείται η φλούδα, μειώνεται η θρεπτικότητα του φρούτου. Οι θερμίδες του μήλου δεν διαφέρουν σημαντικά, είτε τρώγεται με φλούδα είτε χωρίς.
Μαγειρεύοντας με μήλο
Ξέρουμε ότι τα μήλα έχουν πολλές θρεπτικές ουσίες και γι’ αυτό είναι μια υγιεινή τροφή. Είναι καλό να βρούμε τρόπους να βάζουμε μήλο στις συνταγές μας. Οι επιλογές είναι πολλές! Μπορούμε να τα φάμε ωμά, ψημένα, τηγανητά, τριμμένα ή κομμένα σε μικρά κομμάτια, με ή χωρίς φλούδα. Το μήλο ταιριάζει τόσο σε γλυκές όσο και σε αλμυρές συνταγές.
Δεν είναι μόνο για γλυκά. Υπάρχουν αλμυρές συνταγές όπου το μήλο ταιριάζει πολύ καλά. Για παράδειγμα, σε σαλάτες δίνει μία ξεχωριστή γεύση και σε σάλτσες μπορεί να συνοδεύσει κρέατα, όπως το χοιρινό, με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν οι κλασικές σάλτσες.
Οι επιστήμονες έχουν δείξει πόσο θρεπτικό και ωφέλιμο είναι το μήλο. Έχει μεγάλη διατροφική αξία και καλό είναι να το τρώμε συχνά. Αν δεν το αγαπάμε πολύ, μπορούμε να το βάλουμε στη διατροφή μας μέσα από γλυκές ή αλμυρές συνταγές.