Ρύζι γλασέ

Ρύζι Γλασέ: Το κολλώδες ρύζι που αγαπούν οι Έλληνες
Το ρύζι γλασέ είναι μια από τις πιο αγαπημένες ποικιλίες ρυζιού στην Ελλάδα – και όχι άδικα. Πρόκειται για ένα εύγευστο, θρεπτικό και γρήγορο στο μαγείρεμα ρύζι, που χρησιμοποιείται ευρέως ως συνοδευτικό σε πολλές συνταγές: από λαδερά και σούπες, μέχρι γεμιστά, σπανακόρυζο και ρυζόγαλο.
Η ονομασία “γλασέ” προέρχεται από τη λατινική λέξη glūtinōsus, που σημαίνει κολλώδης, καθώς το ρύζι αυτό είναι ιδιαίτερα αμυλούχο. Κατά το μαγείρεμα, χυλώνει εύκολα, δίνοντας μια βελούδινη υφή στο τελικό πιάτο.
Χαρακτηρίζεται από:
- Λευκό χρώμα
- Στρογγυλό και παχουλό κόκκο
- Υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο
Με περίπου 40.000 ποικιλίες παγκοσμίως – αποτελεί μία από τις πιο βασικές και δημοφιλείς τροφές στον πλανήτη. Η ονομασία του προέρχεται από τη λατινική λέξη glūtinōsus=κολλώδης, διότι μοιάζει με κόλλα. Το γλασέ, ειδικά, έχει κερδίσει τη θέση του στην ελληνική κουζίνα χάρη στην ευκολία, την πολυχρηστικότητα και τη «μαμαδίστικη» αίσθηση που χαρίζει στα φαγητά.
Η ιστορία του
Στην Κίνα, καλλιεργείται εδώ και τουλάχιστον 2.000 χρόνια. Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η κολλώδης κατανομή ρυζιού φαίνεται να έχει επηρεαστεί πολιτιστικά και να έχει συνδεθεί στενά με την πρώιμη νότια μετανάστευση και κατανομή των εθνοτικών ομάδων του Τάι, ιδιαίτερα του Λάο κατά μήκος της λεκάνης του ποταμού Μεκόνγκ που προέρχεται από τη Νότια Κίνα. Από εκεί εξαπλώθηκε στην Ινδία και τη Σρι Λάνκα, κι αργότερα στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, όπου με τα στρατεύματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ταξίδεψε από τα βάθη της Ασίας στη Δυτική Ασία και τέλος στην Ελλάδα.
Θρεπτικά συστατικά-Οφέλη
Είναι πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες που το καθιστούν σημαντική πηγή ενέργειας, περιέχει όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β (εκτός από τη Β12), αλλά και βιταμίνη Ε, σίδηρο, κάλιο, φώσφορο και μαγνήσιο. Επίσης, είναι φτωχό σε νάτριο και δεν επιβαρύνει την αρτηριακή πίεση, είναι ιδιαίτερα εύπεπτο, δεν περιέχει γλουτένη και λιπαρά και έχει λίγες θερμίδες.
Τέλος, σε περιπτώσεις ιώσεων με στομαχικές ή εντερικές διαταραχές, όταν ο γιατρός συστήνει ελαφριά διατροφή, το ρύζι γλασέ έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο γνωστός λαπάς με λεμόνι, είναι το πρώτο φαγητό που προτείνεται για να «ηρεμήσει» το πεπτικό σύστημα, και φτιάχνεται ιδανικά με αυτό το ρύζι λόγω της ήπιας γεύσης και της μαλακής του υφής.
Με την ίδια ποικιλία, μπορείς επίσης να ετοιμάσεις ρυζόνερο, ένα ελαφρύ και ήπιο υγρό που προσφέρεται σε βρέφη ή νήπια όταν αντιμετωπίζουν παρόμοιες εντερικές ενοχλήσεις. Η υψηλή περιεκτικότητα του γλασέ σε άμυλο βοηθά στην ανακούφιση του εντέρου και την ήπια ενυδάτωση, χωρίς να ερεθίζει τον οργανισμό
.