Χόρτα: Επιλογή Καθάρισμα και Συντήρηση
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ

Τα χόρτα στη μεσογειακή διατροφή
Τα χόρτα αποτελούν βασικό πυλώνα της μεσογειακής διατροφής και είναι από τα πιο απλά αλλά και πιο πολύτιμα δώρα της ελληνικής φύσης. Εκτός από την υπέροχη γεύση τους, έχουν και εξαιρετικά υψηλή θρεπτική αξία, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες (A, C, K, του συμπλέγματος B), μέταλλα όπως σίδηρος, ασβέστιο και κάλιο, αλλά και ωφέλιμα λιπαρά οξέα, ειδικά όταν συνδυάζονται με αγνό ελαιόλαδο.
Στην Ελλάδα, όταν ακούμε τη λέξη “χόρτα”, αμέσως έρχονται στο νου μας εικόνες από κατσαρόλες με αχνιστά βλίτα, ζεστά πιάτα με ραδίκια, πικάντικους ζοχούς, τραγανά αντίδια και το αρωματικό, πικρό σταμναγκάθι, ένα από τα πιο ξεχωριστά άγρια χόρτα της Κρήτης. Αυτά τα είδη είναι από τα πιο διαδεδομένα στις τοπικές αγορές και στις παραδοσιακές κουζίνες.
Επιλογή-Καθάρισμα
Μπορούμε να τα προμηθευτούμε από λαϊκές αγορές πολύ εύκολα. Όταν όμως μιλάμε για άγρια χόρτα, πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτική κατά την συγκομιδή, καθώς δεν είναι όλα τα είδη βρώσιμα και ενδεχομένως κάποια να είναι και δηλητηριώδη.
Όσον αφορά το καθάρισμα, αρχικά τα πλένουμε καλά με άφθονο νερό, 2-3 χέρια και απομακρύνουμε φύλλα που έχουν αρχίσει να χαλάνει και δεν έχουν ζωηρό πράσινο χρώμα. Πολλές φορές ξεπλένουμε και με ξύδι. Κόβουμε το κάτω μέρος της ρίζας (κοτσάνι) και χαράσουμε σταυρωτά για να βράσουν ομοιόμορφα.
Πολλοί μάγειρες, προκειμένου να διατηρήσουν τα χόρτα το αρχικό ζωηρό χρώμα τους, αμέσως μετά το βράσιμο, τα τοποθετούν σε μία λεκάνη με παγάκια (μπλανσάρισμα). Έτσι παραμένουν πράσινα.
Αποθήκευση & Συντήρηση
Τα φυλλώδη χόρτα παραμένουν φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εάν τα ξεπλύνουμε, τα τυλίξουμε σε χαρτοπετσέτα και τα βάλουμε στο ψυγείο, σε δοχείο ή σε σφραγισμένη πλαστική σακούλα. Φυλάσσονται σε σημείο με σχετικά ήπια ψύξη.
Eάν θέλουμε να τα φυλάξουμε στην κατάψυξη, τα μπλανσάρουμε και τα βάζουμε σε ειδικές σακούλες τροφίμων.
Στην κουζίνα
Τα χόρτα μπορούν να καταναλωθούν βραστά με λαδολέμονο, να προστεθούν σε πίτες, σούπες ή ομελέτες, και να αποτελέσουν ιδανική βάση για ελαφριά γεύματα. Η εποχικότητά τους και η απλότητα στην προετοιμασία τα καθιστούν ιδανική επιλογή για όσους επιδιώκουν μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.
Τέλος, δεν βάζουμε λεμόνι στα βραστά χόρτα που θα καταναλώσουμε μετά από ώρες. Από τη στιγμή που προσθέτουμε λεμόνι, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση μέχρι να μαυρίσουν. Προσθέτουμε λεμόνι, μόνο, όταν πρόκειται να τα καταναλώσουμε άμεσα.
Μπλανσάρισμα