ΑΡΘΡΑ NΕΑ

Από τον Τρύγο στο Τραπέζι: Μια Γιορτή της Γεύσης στο Κτήμα

Γιορτάσαμε τον τρύγο με γεύσεις – και τον κρατάμε ζωντανό στο τραπέζι μας

Ο τρύγος είναι πολλά περισσότερα από μια εποχική αγροτική διαδικασία που γίνεται σε απομακρυσμένα από την πόλη κτήματα. Είναι γιορτή, παράδοση, άρωμα και υπόσχεση για όλα
αυτά που έρχονται και που όλοι φιλοδοξούν να είναι ακόμη πιο όμορφα. Είναι η στιγμή που το σταφύλι, καρπός μιας ολόκληρης χρονιάς, φροντίδας και προσμονής, περνά στα χέρια των ανθρώπων που το μεταμορφώνουν σε κάτι μαγικό: το κρασί. Το κρασί που μας ευφραίνει, μας ταξιδεύει, μας κάνει να ονειρευόμαστε και να απολαμβάνουμε.

Από τις αρχές Αυγούστου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, το Κτήμα Χατζημιχάλη στη γη της Κεντρικής Ελλάδας γεμίζει φως, κίνηση και ζωή. Εκεί, όπου η ιστορία του ελληνικού κρασιού γράφεται με πάθος και συνέπεια εδώ και δεκαετίες, ο τρύγος γίνεται το ξεκίνημα μιας νέας δημιουργίας. Και στο Κτήμα Χατζημιχάλη, ο τρύγος έχει γυναικεία ψυχή αφού πραγματοποιείται από μια ομάδα εξειδικευμένων και έμπειρων γυναικών — γυναίκες που φροντίζουν τα αμπέλια με την ίδια στοργή, προσοχή και υπομονή που δείχνουν στα παιδιά τους. Δεν είναι απλώς εργάτριες του αμπελιού, αλλά φύλακες της ισορροπίας ανάμεσα στη φύση και τον άνθρωπο, γλυκιά ένωση και συνέχεια. Η επιλογή τους δεν είναι τυχαία, είναι έκφραση σεβασμού. Γιατί η οικογένεια Χατζημιχάλη πιστεύει πως το κρασί γεννιέται πρώτα από τη φροντίδα και έπειτα από τη γη. Έτσι, κάθε σταφύλι που συλλέγεται και τοποθετείται με ευλάβεια στο κοφίνι, κουβαλά μέσα του αγάπη, εμπειρία και πίστη στην ποιότητα.

  • post image gallery
  • post image gallery
  • post image gallery

Από τη γη στο τραπέζι

Και ο τρύγος είναι μόνο η αρχή. Μετά, γεμίζουν τα πατητήρια και η ιστορία συνεχίζεται μέσα στο κελάρι, όπου η υπομονή παίρνει τη θέση της δράσης. Και έπειτα φτάνει η ώρα που το κρασί μπαίνει στο κέντρο του τραπεζιού και βρίσκει το ταίρι του στο φαγητό. Εκεί, δίπλα στις γεύσεις και στα αρώματα, συντελούνται οι πιο δυνατοί συνδυασμοί, εκείνοι που δημιουργούν τις αξέχαστες εμπειρίες. Στο τραπέζι της Αργυρώς, τα κρασιά του Κτήματος Χατζημιχάλη βρήκαν τους ιδανικούς συντρόφους τους — συνταγές που μιλούν τη γλώσσα της ελληνικής κουζίνας, με φρέσκα υλικά, γήινες ισορροπίες και τη χαρά του μοιράσματος.

Γιατί το κρασί, όπως και η μαγειρική, είναι τρόπος ζωής. Είναι η συνέχεια του τρύγου, η προέκταση της φροντίδας εκείνων των γυναικών που έσκυψαν πάνω από το αμπέλι και του
χάρισαν ζωή. Κι έτσι, κάθε φορά που ανοίγουμε ένα μπουκάλι Χατζημιχάλη και το παντρεύουμε με μια συνταγή της Αργυρώς, ξαναζούμε αυτή τη γιορτή από την αρχή — στο ποτήρι, στο πιάτο, στην καρδιά. Γιατί κάθε κρασί έχει τον χαρακτήρα του — κι όπως ακριβώς ο άνθρωπος, θέλει τον σωστό συνοδοιπόρο.

  • post image gallery
  • post image gallery
  • post image gallery

Ασύρτικο «Αλεπότρυπα 2023», η φρεσκάδα της θάλασσας στο ποτήρι

Το Ασύρτικο Αλεπότρυπα 2023 είναι ένα κρασί που μοιάζει με φθινοπωρινό πρωινό στο Αιγαίο. Ανοιχτό κίτρινο, με αρώματα λεμονιού, γιασεμιού και λευκών λουλουδιών, δροσερό και
γεμάτο ορυκτότητα, θυμίζει βότσαλο που μόλις το άγγιξε το κύμα. Η οξύτητά του και η καθαρότητά του το κάνουν ιδανικό για κάθε θαλασσινό πιάτο. Συνοδεύει τέλεια ένα λαυράκι στη σχάρα με λαδολέμονο, ενώ απογειώνει ένα καρπάτσιο ψαριού ή γαύρο μαρινάτο.

Το Ασύρτικο είναι το κρασί της καθαρής στιγμής — εκείνης που το πρώτο φως της μέρας συναντά το αλάτι της ζωής.

Καπνίας Λευκό 2023, το κρασί της απόλαυσης

Αν το Ασύρτικο είναι η δροσιά, το Καπνίας Λευκό είναι η θαλπωρή. Ένα Chardonnay με πλούσιο σώμα, αρώματα τροπικών φρούτων, βανίλιας και φρυγανισμένου ψωμιού, γεμάτο
πολυπλοκότητα και μεταξένια υφή. Είναι ένα κρασί που ζητάει φαγητό με ουσία, που τολμά να σταθεί δίπλα σε πιάτα με ένταση,

Όπως μια καραβιδομακαρονάδα, έναν αστακό μαγειρεμένο με βούτυρο, ή συνδύασέ το με τα νιόκι με κρέμα παρμεζάνας και λευκά μανιτάρια.

Είναι το κρασί που αποκαλύπτει το πώς η τέχνη του βαρελιού αγκαλιάζει το σταφύλι, χωρίς να το καλύπτει.

Cabernet Sauvignon 2020, το βαθύ κόκκινο της γιορτής

Το Cabernet Sauvignon του Κτήματος Χατζημιχάλη είναι ένα κρασί με πάθος και δομή. Πυκνό, ρουμπινί, με αρώματα μαύρων φρούτων, βατόμουρου, φραγκοστάφυλου και διακριτικές
νότες ευκαλύπτου και βανίλιας. Ένα κρασί που γεμίζει το στόμα και μένει στη μνήμη.

Συνοδεύει πιάτα που έχουν χαρακτήρα όπως το μοσχάρι ραγού με φρέσκα μυρωδικά, το αρνάκι στο φούρνο με πατάτες ή τη μοσχαρίσια μπριζόλα στα κάρβουνα.

Είναι το κρασί που φέρνει στο νου τα κυριακάτικα τραπέζια του φθινοπώρου με τους φίλους και την οικογένεια.

Καπνίας Ερυθρός 2021, η τέχνη του χρόνου

Ο Καπνίας Ερυθρός είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό κρασί του Κτήματος Χατζημιχάλη. Από Cabernet Sauvignon, βαθύ κόκκινο και γεμάτο πολυπλοκότητα, συνδυάζει αρώματα ώριμων φρούτων, καπνού, ξύλου και βανίλιας, ενώ με την παλαίωση αποκτά νότες καφέ και μανιταριών.

Είναι το κρασί που θέλει φαγητό με υπόσταση. Ιδανικό για μοσχάρι με σάλτσα μανιταριών, φιλέτο στη σχάρα. Ή συνδύασέ το με μοσχαρίσιο φιλέτο με βούτυρο και θυμάρι

Το κρασί αυτό είναι ωδή στο φθινόπωρο, βαθύ, καπνιστό, με διάρκεια. Σαν τη ζεστή ανάσα μιας φωτιάς που ανάβει σιγά σιγά στο τζάκι.

Κρατάμε τον τρύγο ζωντανό

Κάθε μπουκάλι του Κτήματος Χατζημιχάλη κλείνει μέσα του την υπόσχεση να φέρει στο ποτήρι μας το φως, τη γη και τον μόχθο του τόπου του. Και κάθε συνταγή της Αργυρώς, με τις φρέσκες πρώτες ύλες και την ελληνική ψυχή της, γίνεται ο ιδανικός συνοδοιπόρος αυτής της διαδρομής. Γιατί το κρασί, όπως και η μαγειρική, είναι τρόπος να τιμούμε τον χρόνο, τη φύση και τη μνήμη.

 

Ακολουθήστε το Κτήμα Χατζημιχάλη στα Social Media:

Για περισσότερες πληροφορίες:

Απόρρητο