Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

χριστουγεννιάτικο τραπέζι - ιστορίεσ γεύσεων

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: μια συγκέντρωση πολλαπλής οικειότητας

Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι δεν είναι απλώς μια θρησκευτική , οικογενειακή ή φιλική συγκέντρωση. Είναι κυρίως μια «επιστροφή» κοντινών μεταξύ τους ανθρώπων, που ξαναμαζεύονται γύρω από οικείες γεύσεις και οικείες σχέσεις. Κάθονται άνθρωποι γνωστοί και αγαπημένοι. Για κάποιους αυτή είναι η στενή ή η ευρύτερη οικογένεια. Για άλλους είναι μόνο οι φίλοι. Κάθε χριστουγεννιάτικο τραπέζι προσφέρει απλόχερα εδέσματα γνωστά και αγαπημένα από συνταγές που περνάνε χέρι με χέρι, από μαμά σε κόρη.

Αυτό το τραπέζι μας φέρνει κοντά, με τη θαλπωρή και τη γλύκα των γεύσεων που αγαπάμε τόσο που τις επαναλαμβάνουμε κάθε χρόνο. Γιατί να ψάξεις κάτι καινούριο όταν το παλιό λειτουργεί τέλεια;

Στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι δεν υπάρχουν απαγορεύσεις, και όλα επιτρέπονται.

Επιτρέπεται να φοράς τα καλά σου, ενώ βρίσκεσαι μέσα στο ίδιο σου το σπίτι. Οι καλεσμένοι, σκασμένοι στο φαΐ, επιτρέπεται να ξεκουμπώσουν το πάνω κουμπί του παντελονιού και να πετάξουν τα καλά τους παπούτσια. Να μείνουν με τις κάλτσες ή με μπουρνουζένιες παντόφλες κλεμμένες από ξενοδοχεία. Στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι τα κολλαρισμένα πουκάμισα επιτρέπεται σε πέντε λεπτά να αποκτήσουν στάμπες από λάδια. Τα κόκκινα κραγιόν να τα σβήσει η πρώτη χριστουγεννιάτικη χαρτοπετσέτα. Όλα είναι αποδεκτά – γεύσεις, συνταγές, συμπεριφορές, άνθρωποι.

Αρκεί να μας προσφέρουν ζεστασιά και οικειότητα. Όλοι οι καλοί χωράνε που λένε και οι παλιοί. Το παλιό που ανακουφιστικά επαναλαμβάνεται και το καινούριο που φαντασιακά υπόσχεται. Εμείς, τελικά, είμαστε αυτοί που θα αποφασίσουμε τι και ποιον θα κρατήσουμε μαζί μας. Αυτά που τα νιώθουμε παλιά κι όμως κάθε χρόνο καινούρια. Κι εκείνα που, αν και είναι καινούρια, μας είναι ήδη οικεία, όπως ένας νέος ζεστός άνθρωπος στη ζωή μας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να κρατάμε το χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας ανοιχτό.