Υλικά
Υλικά
Εκτέλεση
- Μουλιάζουμε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ σε μπόλικο νερό ώστε να τα σκεπάζει καλά.
- Την επόμενη μέρα, τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό που να τα καλύπτει.
- Τα βράζουμε για 30’-45’ (ανάλογα με την ποιότητα) μέχρι να μαλακώσουν. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για να μη λιώσουν
- Στο μεταξύ, καθαρίζουμε, πλένουμε και στραγγίζουμε τα χόρτα, και τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.
- Σε φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο για 5-6 λεπτά, χωρίς να πάρουν χρώμα.
- Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας για 1’ να ψηθεί και να βγάλει τα αρώματά του.
- Ρίχνουμε τα χόρτα, το καρότο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα κοτσάνια του άνηθου, χοντροκομμένα.
- Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε λίγο μπούκοβο (προαιρετικά για ελαφριά καυτερή γεύση).
- Αφήνουμε για 2 λεπτά να πέσει ο όγκος των χόρτων.
- Σε μεγάλο ταψί, απλώνουμε τα σοταρισμένα χόρτα με τα υγρά τους σε μία στρώση.
- Πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο άνηθο και από πάνω στρώνουμε τα βρασμένα φασόλια.
- Προσθέτουμε 1/2 φλ. νερό.
- Αραδιάζουμε στην επιφάνεια τα κομμένα ντοματίνια.
- Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, στους 180°C για περίπου 45 λεπτά.
- Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ανακατεύουμε ελαφρά 2-3 φορές, ώστε να βρέχονται τα φασόλια με το λάδι και τα ζουμιά από τα χόρτα.
- Προς το τέλος, πασπαλίζουμε την επιφάνεια του φαγητού με τρίμματα φέτας και ψίχουλα ψωμιού, για να δώσουμε έξτρα γεύση και τραγανή υφή.