Τα μεγαλόσπερμα φασόλια Πρεσπών είναι πλακέ έχουν λεπτή φλούδα και βράζουν γρήγορα. Έχουν βουτυράτη γλυκιά γεύση.

Τα μεγαλόσπερμα φασόλια Πρεσπών είναι πλακέ έχουν λεπτή φλούδα και βράζουν γρήγορα. Έχουν βουτυράτη γλυκιά γεύση.

  • προετοιμασία 45 λεπτά
  • μαγείρεμα 45 λεπτά
2

Για τα φασόλια Πρεσπών με χόρτα

  • 400 γρ. φασόλια Πρεσπών πλατιά
  • 700 γρ. χόρτα, σπανάκι, λάπαθα, σέσκουλα
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο σε λεπτές φέτες
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 4 φρέσκα κρεμμύδια
  • 1 κ.σ. πελτέ
  • 10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 1/2 ματσ. άνηθο
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο για το τελείωμα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγο μπούκοβο
  • 1/2 φλ. τρίμματα φέτας (προαιρετικά)
  • 1/2 φλ. ψίχουλα ψωμιού (προαιρετικά)
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Μουλιάζουμε τα μεγάλα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ σε μπόλικο νερό να τα σκεπάζει.

    Την επόμενη μέσα τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό να τα καλύπτει.

    Τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν από 30’-45’ ανάλογα την ποιότητα των φασολιών.

    Βράζουμε πάντα σε μέτρια φωτιά για να μην λιώσουν σε δυνατή ένταση.

    Ωστόσο, καθαρίζουμε, πλένουμε και στραγγίζουμε τα χόρτα.

    Τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.

    Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο για 5-6 ´χωρίς να πάρουν χρώμα.

    Προσθέτουμε τον πελτέ και τρίβουμε να ψηθεί ο πελτές για 1’.

    Ρίχνουμε τα χόρτα, το καρότο, τα φρέσκα κρεμμύδια και τα κοτσάνια άνηθου χοντροκομμένα.

    Τέλος προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο μπούκοβο.

    Αφήνουμε 2’ να πέσει ο όγκος των χόρτων.

    Στο ταψί

    Σε μεγάλο ταψί βάζουμε τα χόρτα σε μια στρώση με τα ζουμάκια τους.

    Πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο άνηθο και από πάνω βάζουμε τα βρασμένα φασόλια σε μια στρώση.

    Προσθέτουμε μισό φλυτζάνι νερό.

    Αραδιάζουμε τα κομμένα ντοματίνια στην επιφάνεια των φασολιών.

    Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

    Ψήσιμο

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα στους 180°C για 45’.

    2-3 φορές ανακατεύουμε ελαφρά το φαγητό καθώς ψήνεται για να βρέχουμε τα φασόλια με το λάδι και το ζουμάκι από τα χόρτα.

    Προς το τέλος του ψησίματος πασπαλίζουμε το φαγητό με τρίμματα φέτας και ψίχουλα ψωμιού.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται