Κρεας

κρεασ - κρεατα

Το κρεας αποτελεί μια από τις βασικές τροφές του ανθρώπου από τα αρχαία χρόνια.

Ο άνθρωπος από πάντα κυνηγούσε τα θηράματά του για  να μπορέσει να επιβιώσει. Το κρεας ανήκει στην κατηγορία των τροφών που καταναλώνονται πιο συχνά και προσφέρει κάποια σημαντικά διατροφικά στοιχεία. Εδώ υπάρχουν δυο κατηγορίες κρεάτων, τα κόκκινα κρεατα που είναι το μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι και παράγωγα αυτών όπως ο κιμάς. Επίσης υπάρχουν και τα λευκά κρεατα. Η κατανάλωση των κόκκινων κρεάτων τα τελευταία χρόνια έχει προταθεί προς περιορισμό από τους καταναλωτές και βρίσκεται μάλιστα στην κορυφή της Μεσογειακής Πυραμίδας. 

Οφέλη και Θρεπτική Αξία

Το κοκκινο κρεας παρέχει σημαντικές ποσότητες πρωτεΐνης, η οποία βοηθά στην κατασκευή οστών και μυών. Το λίπος που περιέχεται ποικίλει ανάλογα και με το ζώο που προέρχεται το κρεας. Επίσης, ο αιμικός σίδηρος στο κόκκινο κρέας απορροφάται εύκολα από το σώμα. Το κόκκινο κρέας παρέχει επίσης βιταμίνη Β12. Η βιταμίνη αυτή βοηθά στην παραγωγή DNA και διατηρεί τα νεύρα και τα ερυθρά αιμοσφαίρια σε υγιή κατάσταση. Περιέχει και ψευδάργυρο, που βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί σωστά. 

Αν και η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται με δυσμενείς εκβάσεις για την υγεία, όπως είναι ο καρκίνος του εντέρου, σε μικρές ποσότητες είναι απαραίτητο. Το κρεας αποτελεί καλή πηγή θρεπτικών συστατικών. Πρέπει να αποφεύγουμε επεξεργασμένες μορφές, όπως είναι τα αλλαντικά και τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα με κρεας, καθώς λόγω των πολλών συντηρητικών που περιέχουν, καθίστανται ακατάλληλα.

Επιλέξτε υποκατηγορία για να βρείτε τις συνταγές που επιθυμείτε: