Μανιταρια

μανιταρια - ειδη μανιταριων - βρώσιμα μανιταρια ειδη - μανιταρια πρωτεινη - μανιταρια διατροφικη αξια

Τα μανιταρια αποτελούν έναν μύκητα, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει μπει για τα καλά στο πιάτο μας.

Τα βρίσκουμε στην αγορά φρέσκα ή σε κονσέρβα ή ακόμα και αποξηραμένα. Υπάρχουν πάρα πολλά ειδη μανιταριων που το καθένα έχει τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά. Η συλλογή την μανιταριών θέλει ιδιαίτερη προσοχή καθώς δεν είναι όλα τα ειδη βρώσιμα. Εκτός από τα βρώσιμα ειδη υπάρχουν κάποια μανιταρια που είναι τοξικά και μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και θάνατο. Οι γνώστες συλλογής μανιταριών, τα ξεχωρίζουν από συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Τα μανιταρια φημίζονται για τη διατροφικη αξια τους και την πρωτεινη.  

Για την σωστή συντήρησή τους, μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε στο ψυγείο μέσα σε ειδική σακούλα για τρόφιμα ή σε ζελατίνα. Δεν πλένουμε τα μανιτάρια πριν τα αποθηκεύσουμε γιατί απορροφάνε νερό και είναι πιο ευάλωτα στις αλλοιώσεις.

Μανιταρια: Διατροφικη αξια και πρωτεινη

Τα μανιταρια αποτελούνται στο μεγαλύτερο μέρος τους από νερό, και έχουν επίσης υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Η πρωτεινη που έχουν τα μανιταρια, λόγω της παρουσίας όλων των βασικών αμινοξέων, είναι υψηλής ποιότητας, πολύ ανώτερες από τις φυτικές πρωτεΐνες, πλησιάζοντας την ποιότητα των ζωικών πρωτεϊνών.

Είναι ιδιαιτέρως θρεπτικά, παρέχοντας πολλές βασικές βιταμίνες και μέταλλα, έχοντας παράλληλα χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και νάτριο, ενώ είναι μειωμένης θερμιδικής αξίας. Περιέχουν βιταμίνη D (είναι η μόνη τροφή μη ζωικής προέλευσης με την συγκεκριμένη βιταμίνη), βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που είναι απαραίτητες για τον υγιή μεταβολισμό και τα κύτταρα του αίματος, καθώς και σελήνιο, που είναι σημαντικό για τη λειτουργία του του θυρεοειδούς.

Τα βρώσιμα μανιταρια και όλα τα ειδη τους περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες που βοηθούν στην προστασία του σώματος από βλάβες καθώς και από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο. Προστατεύουν επίσης από από τη γήρανση και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Επίσης λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν, καθίστανται ιδανικά για το πεπτικό σύστημα. Βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς καθώς και στην μέσω εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Τα μανιταρια στην κουζίνα

Τα ειδη μανιταριων που συναντάμε καταναλώνονται μαγειρεμένα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και αποτελούν συχνή διατροφική επιλογή για άτομα που αποφεύγουν τα ζωϊκά προϊόντα. Ανάλογα και το διαφορετικό είδος, τα συναντάμε και σε διαφορετικές παρασκευές. Από τις συνταγές της Αργυρώς που θα σας ενθουσιάσουν και θα σας κάνουν να εντάξετε αυτό το θρεπτικό τρόφιμο στην διατροφή σας. Μάλιστα, κάποια ειδη μανιταριων συνίσταται να καταναλώνονται ωμά, έπειτα από σύντομο πλύσιμο.

Επιλέξτε υποκατηγορία για να βρείτε τις συνταγές που επιθυμείτε: