Σπανακι

σπανακι

Το σπανακι καλλιεργείται για τα φύλλα του σε πολλές χώρες παγκοσμίως. Είναι ετήσιο φυτό ψυχρής εποχής. Ευδοκιμεί σε περιοχές με μέση θερμοκρασία 16-18 °C, αλλά και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες (10 °C). Αντέχει στον παγετό. Το σπανακι είναι φυτό που θέλει μεγάλη διάρκεια ημέρας. Η καλλιέργεια του από τη σπορά έως τη συγκομιδή διαρκεί 1-2,5 μήνες. Το σπανάκι συγκομίζεται με το ρίζωμα, πλένεται και στη συνέχεια δένεται σε δεσμίδες. Το σπανάκι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και έχει χαμηλή θερμιδική αξία. Στην αγορά βρίσκεται νωπό, σε κονσέρβες ή κατεψυγμένο.

Χημική σύσταση

Το σπανακι στα 100g περιέχει 91,4g νερό, 2,9g πρωτεΐνες, 3,6g υδατάνθρακες εκ των οποίων τα 0,4g σάκχαρα, 2,2g φυτικές ίνες και 0,4g λίπη. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α. Περιέχει επίσης βιταμίνες, C, Ε, Κ, πυριδοξίνη Β6, νιασίνη B3, θειαμίνη Β1, ριβοφλαβίνη Β2, φολικό οξύ B9, ανόργανα στοιχεία σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, νάτριο, κάλιο. Στα 100g αποδίδει περίπου 23 θερμίδες.

Αγορά – Συντήρηση

Το σπανακι καλό είναι να διατίθεται άμεσα στην αγορά μετά τη συγκομιδή του. Κατά την αγορά ο καταναλωτής πρέπει να προτιμάει το σπανάκι με βαθύ πράσινο χρώμα φύλλου, να μην έχει βλαστό, να είναι τραγανό και η επιφάνεια των φύλλων να είναι ελαφρά κυματώδης Η ιδανική συντήρησή του επιτυγχάνεται στους 0°C και σε υγρασία 90-95%. Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην υγεία των οστών.

Σπανάκι – Ένα πολύτιμο λαχανικό

Το σπανακι λοιπόν είναι ένα πολύ ωφέλιμο για λαχανικό για τον άνθρωπο. Έχει μεγάλη θρεπτική αξία και προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό. Χρησιμοποιείται ευρέως στις διάφορες κουζίνες δίνοντας υπέροχες γεύσεις στα διάφορα πιάτα.