Bao buns (Μπάο μπαν)

Υλικά

  • 250 γραµ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • 1/4 κ.γλ. αλάτι
  • 1 κοφτό κ.γλ. μαγιά σκόνη
  • 3 κ.σ γάλα
  • 100 γραµ. νερό χλιαρό
  • 1 κ.σ ηλιέλαιο
  • 1 κ.γλ ξύδι
  • 1 /2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • έξτρα αλεύρι για το ζύμωμα

Για τα Bao buns (Μπάο μπάν)

βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι, τη ζάχαρη κι ανακατεύουμε.

Κάνουμε λακκούβα στο αλεύρι.

Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και το ρίχνουμε στο αλεύρι.

Προσθέτουμε το γάλα, το ξύδι, το λάδι κι ανακατεύουμε με κουτάλι να μαζευτεί η ζύμη γύρω από το κουτάλι. Συμπληρώστε λίγο νερό αν χρειαστεί.

Βγάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και τη ζυμώνουμε με τραβήγματα όπως τη ζύμη του ψωμιού για 10′.

Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή κι ελαστική. Αν χρειαστεί ζυμώνουμε λίγα λεπτά επιπλέον μέχρι να αποκτήσει αυτή την υφή. Αν κολλάει στα χέρια πασπαλίζουμε με αλεύρι.

Βάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ και τη σκεπάζουμε καλά.

Την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 2 ώρες να φουσκώσει καλά.

Βγάζουμε τη φουσκωμένη ζύμη από το μπολ.

Της δίνουμε σχήμα χοντρού κορδονιού με περίπου 3 εκ. πάχος και κόβουμε σε 8 φέτες.

Δουλεύουμε κάθε κομμάτι ζύμης σαν μπαλάκι και τα αφήνουμε λίγο πάνω στον πάγκο σκεπασμένα για περίπου 10 λεπτά.

Με μικρό πλάστη ανοίγουμε κάθε μπαλάκι ζύμης σε σχήμα οβάλ με πάχος περίπου 4  εκ.

Με ένα πινέλο απαλά αλείφουμε με λίγο λάδι την επιφάνεια σε κάθε bao bun.

Με προσοχή διπλώνουμε το οβάλ πιτάκι στη μέση, δίνοντας το τελικό σχήμα του μισοφέγγαρου στα μπάο μπαν.

Κόβουμε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί σε 8 τετράγωνα κομμάτια.

Ακουμπάμε κάθε bao bun επάνω σε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί.

Βάζουμε όλα τα bao buns (με το αντικολλητικό χαρτί) μέσα σε ένα ταψί.

Σκεπάζουμε καλά το ταψί και αφήνουμε περίπου για 1 ώρα και 30 λεπτά τα bao buns να φουσκώσουν.

Ψήνουμε λίγα λίγα τα μπάο μπαν, ακουμπώντας τα με το αντικολλητικό χαρτί σε καλαθάκι ατμομάγειρα (περίπου για 8 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν).

Γεμίστε τα bao buns με ό,τι σας αρέσει ή με ό,τι σας περίσσεψε.

Μυστικά

Τα μπάο μπαν φτιάχνονται εύκολα με πολύ απλά υλικά. Ανάλογα με το σχήμα που τους δίνουμε εμείς, είναι στρογγυλά, σφαιρικά, μισοφέγγαρο κλπ. Και ανάλογα με το σχήμα τους έχουν και διαφορετικές ονομασίες στην ασιατική κουζίνα.

Ψήνονται πάντα στον ατμό και ιδανικός είναι ο ατμομάγειρας γι’ αυτό. Όμως και το απλό κλασσικό καλαθάκι της κινεζικής κουζίνας που είναι πολύ οικονομικό θα κάνει μια χαρά τη δουλειά του, τοποθετώντας το πάνω σε μία κατσαρόλα που βράζει. Έτσι, με τον ατμό τα bao buns θα ψηθούν, θα φουσκώσουν και θα γίνουν αφράτα και φανταστικά.

Εκεί που θα ακουμπήσουμε τα bao buns, θα πρέπει να στρώσουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος για να μην κολλήσουν.

Ιδανικός χρόνος ψησίματος είναι γύρω στα 8 λεπτά.

Τα μπάο μπαν αφού ψηθούν και φουσκώσουν στον ατμό μπορούν και να τηγανιστούν σε ελάχιστο λάδι για να αποκτήσουν μία λεπτή κρούστα.

Αυτά τα σφαιρικά αφράτα κατάλευκα ψωμάκια ατμού πλάθονται σε μία ολοστρόγγυλη μπάλα ζύμης. Την ίδια στρογγυλή μπάλα ζύμης μπορείτε να την κάνετε και γεμιστή. Είναι ατέλειωτες οι επιλογές και οι παραλλαγές για τα bao buns.

Τα σφαιρικού σχήματος μπάο μπαν, τηγανίζονται και στην φριτέζα σε βαθύ τηγάνισμα, αφού η γέμιση είναι κλεισμένη και προστατευμένη μέσα στη ζύμη και αφού πρώτα έχουν ατμιστεί.

Ανάλογα με το σχήμα που δίνουμε στο bao bun, με το αν είναι σφαιρικό απλό ψωμάκι ή γεμιστό, ή αν είναι μισοφέγγαρο, ποικίλει και ο χρόνος ψησίματος του. Από 8 – 12 λεπτά να υπολογίζετε, ανάλογα το σχήμα του και το είδος του κάθε μπάο μπαν.

Μπορείς να φτιάξεις και χρωματιστά bao buns. Για μαύρο μπάο μπαν, χρησιμοποιείς λίγο άνθρακα καρύδας από τα καταστήματα με super foods. Μπορείς επίσης για να πάρουν χρώμα, να χρησιμοποιήσεις τσάι matcha ή λίγο σαφράν ή κιτρινόριζα.

Συνήθως τα γεμίζουμε με χοιρινή πανσέτα, με πολλά φρέσκα λαχανικά, με κοτόπουλο ή με ό,τι έχει περισσέψει. Αυτή είναι και η λογική στην Ασία, τα γεμίζουν με ό,τι έχει περισσέψει.

Είναι φανταστικά επίσης και μπορούν να αντικαταστήσουν τα πιτάκια στην συνταγή πάπια Πεκίνου. Δηλαδή με τα υλικά της πάπιας αντί για τα κλασικά πιτάκια γεμίζουμε τα bao buns.

Προσοχή στη θερμοκρασία του νερού να μην ξεπερνάει τους 35 βαθμούς αλλιώς θα καεί η μαγιά και δεν θα φουσκώσουν τα bao buns.

Αφήστε τα να ξεκουραστούν τους αναγραφόμενους χρόνους για να γίνουν αφράτα μετά τα φουσκώματα της ζύμης.

Παραδοσιακά στην Κίνα και στην Ταϊβάν χρησιμοποιούν αλεύρι λωτού. Μπορείτε να το βρείτε μόνο σε επιλεγμένα καταστήματα που έχουν ασιατικά τρόφιμα. Αλλιώς ένα αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή αλεύρι για ψωμί είναι μια χαρά.

Την ζύμη μπορείς να τη φτιάξεις και στο μίξερ με το γάντζο ζυμώματος. Τη ζύμη μπορείτε να τη συντηρήσετε στο ψυγείο σας για δύο ημέρες μετά το πρώτο φούσκωμα της. Ή στην κατάψυξη σας για δύο μήνες αφού ξεπαγώσει από το ψυγείο ακολουθήστε κανονικά τους χρόνους τους χρόνους φουσκώματος.

Θέλετε περισσότερες φανταστικές Ασιατικές συνταγές; Θα τις βρείτε όλες εδώ!

https://www.argiro.gr/recipe/bao-buns-mpao-mpan/