Για το μπούτι
Αν αγοράσετε ωμό χοιρινό μπούτι και το φτιάξετε από την αρχή τότε, για να κρατήσει το χοιρινό μπούτι το σχήμα του (σαν ζαμπόν) το περνάμε σε διχτάκι ή το δένουμε όπως το ρολό.
Αρχικά μαρινάρουμε το ωμό χοιρινό μπούτι σε άλμη. Η αρωματισμένη άλμη, θα δώσει αρώματα, θα μαλακώσει και θα συντηρήσει το χοιρινό μπούτι. Χρειάζεται 2 ημέρες μαρινάρισμα για κάθε κιλό χοιρινού δηλαδή τα 3 κιλά χοιρινό μπούτι, θέλουν 6 ημέρες μαρινάρισμα στο ψυγείο.
Χρειαζόμαστε μια χοντρή σακούλα τροφίμων που να χωράει ολόκληρο το μπούτι.
Σε ένα μεγάλο πλαστικό ή κεραμικό σκεύος βάζουμε 3 λίτρα νερό.
Ρίχνουμε μέσα το αλάτι και τη ζάχαρη. Τα ανακατεύουμε καλά με σύρμα να διαλυθούν.
Σε ένα κατσαρολάκι, βάζουμε ένα λίτρο από την άλμη και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της μαρινάδας.
Αφήνουμε να πάρει βράση και μετά το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Σε βαθύ μπολ, ακουμπάμε τη μεγάλη χοντρή σακούλα. Άμεσα βάζουμε το χοιρινό μπούτι.
Περιχύνουμε με την κρύα πλέον αρωματισμένη άλμη.
Συμπληρώνουμε νερό από την άλμη μέσα στη σακούλα μέχρι να καλυφθεί καλά όλο το κρέας.
Δένουμε την σακούλα και την βάζουμε στο ψυγείο.
Αφήνουμε το χοιρινό μπούτι να μαριναριστεί για περίπου μία εβδομάδα (ανάλογα με το βάρος του).
Μετά το μαρινάρισμα το χοιρινό θα έχει πάρει ένα βαθύ κόκκινο χρώμα. Θα έχει μαλακώσει θα έχει αρωματιστεί και είναι έτοιμο για μαγείρεμα.
Για το σπιτικό ζαμπόν
Βγάζουμε από τη μαρινάδα το μαριναρισμένο χοιρινό μπούτι.
Το βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα και το καλύπτουμε με κρύο νερό.
Προσθέτουμε μέσα όλα τα υπόλοιπα υλικά λαχανικά και μπαχαρικά.
Το αφήνουμε να πάρει βράση και το σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 2 ώρες.
Όποτε είναι αναγκαίο, ξαφρίζουμε την επιφάνεια.
Το βγάζουμε από το ζωμό και το αφήνουμε να στραγγίσει πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας
Πάμε τώρα να στολίσουμε και να ψήσουμε το χοιρινό μπούτι.
Για το γλάσο
Βάζουμε όλα τα υλικά για το γλάσο, το βαλσάμικο, το μέλι, τη μαρμελάδα πορτοκάλι και λίγο γαρύφαλλο μέσα σε μία μικρή κατσαρόλα.
Τα ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε να λιώσει η ζάχαρη.
Μόλις πάρει βράση, αφήνουμε να βράσει για περίπου 4′ μέχρι να έχουμε ένα πυκνό σκουρόχρωμο σιρόπι.
Για το ψήσιμο
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα και κάτω αντίσταση. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα.
Αφαιρούμε από το μαριναρισμένο χοιρινό μπούτι, το διχτάκι (που χρησιμοποιήσαμε στο μαρινάρισμα για να πάρει ωραίο στρογγυλό σχήμα το σπιτικό ζαμπόν).
Χαράζουμε σε ρομβοειδές σχήμα όλη την επιφάνεια του χοιρινού λίπους. Δηλαδή σχηματίζουμε μικρά ρομβοειδή καρεδάκια πάνω στην επιφάνειά του, που με το ψήσιμο θα δώσουν εντυπωσιακή όψη στο χοιρινό μπούτι.
Βάζουμε το χοιρινό ζαμπόν πάνω σε σχάρα μέσα σε ταψί.
Μπορείτε ανάμεσα στην σχάρα και στο ζαμπόν να βάλετε χοντρές φέτες πορτοκάλι ή χοντρές φέτες ανανά, για περισσότερο άρωμα.
Περιχύνουμε το σπιτικό ζαμπόν, με το μισό γλάσο.
Ψήνουμε για 35′. Τότε, περιχύνουμε με το υπόλοιπο γλάσο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 45′ επιπλέον αλείφοντας το χοιρινό μπούτι καθ’ όλη την διάρκεια του ψησίματος με τα υγρά του ταψιού.
Αν δείτε ότι παίρνει γρήγορα χρώμα, σκεπάστε το με αλουμινόχαρτο και χαμηλώστε λίγο το φούρνο σας.
Αφού ψηθεί το σπιτικό ζαμπόν, το αφήνουμε να σταθεί για 20´ και να ανακτήσει τα υγρά του.
Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε με πουρέ γλυκοπατάτας και ζεστή σαλάτα μανιταριών.
Μυστικά επιτυχίας
Αν δεν έχετε μεγάλη χοντρή σακούλα τροφίμων, τότε χρησιμοποιείστε ένα πλαστικό μπολ με καπάκι ή ένα κεραμικό μπολ.
Αν αγοράσετε έτοιμο το ζαμπόν είναι πολύ εύκολο να το ψήσετε με το γλάσο του. Ενώ αν φτιάξετε από την αρχή το χοιρινό ζαμπόν μπούτι, χρειάζεστε μόνο 5′ προετοιμασία και μερικές ημέρες υπομονή όσο θα μαρινάρεται στην αρωματική άλμη. Μετά απλά θα το βράσετε και θα ακολουθήσετε τα βήματα για το γλασάρισμα.
Tο σπιτικό ζαμπόν απαιτεί χρόνο προετοιμασίας γι’ αυτό υπολογίστε τις ημέρες μαριναρίσματος 2 ημέρες για κάθε κιλό χοιρινού. Μετά ακολουθεί ο βρασμός του. Μπορείτε να το έχετε βράσει 2 ημέρες πριν και να το έχετε στο ψυγείο μέχρι την ημέρα που θα το ψήσετε.
Χαράξετε σε ρομβοειδή σχήματα το λίπος (στην επιφάνεια) του ζαμπόν όταν είναι κρύο για να κοπεί πολύ ποιο εύκολα.
Να θυμάστε ότι αν το έχετε στο ψυγείο, τότε πριν το ψήσιμο πρέπει να το αφήσετε για 1 ώρα στον πάγκο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Μην παραλείψετε τη μαρμελάδα πορτοκάλι από το γλάσο γιατί δίνει τέλειο άρωμα και γεύση στο σπιτικό ζαμπόν.
Μην ξεχνάτε να αλείφετε συχνά το χοιρινό μπουρί με τα υγρά του ταψιού.
Είναι απαραίτητο μετά το ψήσιμο να ξεκουράσετε για 15-20′ το χοιρινό μπούτι ώστε να ανακτήσει τα υγρά του.