Χταποδοπίλαφο

Υλικά

  • 500 γραμ. κριθαράκι χοντρό
  • 1 χταπόδι (περίπου 1 ½ κιλό) κομμένο σε μπουκιές
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 1 κ.σ. γεμάτη πελτέ ντομάτας
  • 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • από λίγο (στη μύτη του κουταλιού) μπαχάρι-γαρίφαλο-κανέλα
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το Χταποδοπίλαφο

Σε μέτρια φωτιά χωρίς λάδι βάζουμε το χταπόδι.

Αφήνουμε να αλλάξει χρώμα και να πιει όλα τα υγρά του. Αφού στεγνώσει η κατσαρόλα από τα υγρά του χταποδιού, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.

Σοτάρουμε για 3-4´ να γίνει διάφανο χωρίς να πάρει χρώμα.

Προσθέτουμε τον πελτέ. Τρίβουμε τον πελτέ στην κατσαρόλα για 1΄ να ψηθεί. Σβήνουμε με το κρασί. Ανακατεύουμε.

Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και προσθέτουμε 2 λίτρα ζεστό νερό.

Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 35΄ , έως ότου μαλακώσει καλά το χταπόδι.

Τέλος, προσθέτουμε το κριθαράκι ή το μιρμιτζέλι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 12΄ περίπου μέχρι να γίνει το ζυμαρικό. Ανακατεύουμε τακτικά γιατί πιάνει το ζυμαρικό στην κατσαρόλα.

Φροντίζουμε πάντα το κριθαράκι να έχει αρκετό υγρό.  Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε ελάχιστο ζεστό νερό, για να παραμείνει το κριθαράκι σπυρωτό.

Τρίβουμε αρκετό πιπέρι. Αλάτι βάζουμε αφού δοκιμάσουμε, γιατί τα φρέσκα χταπόδια είναι αρκετά αλμυρά. Mπορει να μη χρειαστεί αλάτι. 

Η μαμά Κωνστάντζα φτιάχνει παραδοσιακό παριανό ζυμαρικό σαν κριθαράκι.  Το μιρμιτζέλι είναι το παραδοσιακό ζυμαρικό Πάρου και Αντιπάρου. 

Φτιάχνουμε μια ζύμη απλή χωρίς αυγά, μόνο με ντόπιο αλεύρι λίγο νερό κι αλάτι. Αφού ζυμωθεί η ζύμη, πλάθουμε φιτίλια και βουτώντας τα δάχτυλα σε λάδι, τρίβουμε ανάμεσα στο δείκτη και τον αντίχειρα τη ζύμη και δίνουμε σχήμα από κριθαράκι.

Μετά το παραδοσιακό χταποδοπίλαφο, ρίξτε μια ματιά και στην παρακάτω συνταγή με χταπόδι.

https://www.argiro.gr/recipe/chtapodopilafo/