Για τη Cranberry sauce (σάλτσα κράνμπερι)
Ξεπλένουμε τα κράνμπερι και τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι, τα κράνμπερι, τη σταφίδα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 12-15 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να σκάνε και να διαλύονται τα φρούτα και να γίνονται σάλτσα.
Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε το ξύσμα.
Αφού βράσει η σάλτσα κράνμπερι θα είναι η υφή της σαν αραιή μαρμελάδα.
Όταν κρυώσει όμως θα σφίξει περισσότερο.
Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει και την διατηρούμε στο ψυγείο.
Σερβίρουμε την κράνμπερι σως με τα πουλερικά, γαλοπούλα γεμιστή ή κοτόπουλο, ψητά κρέατα και είναι ιδανική για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι μιας και η γλυκόξινη γεύση της ταιριάζει απόλυτα.
Μυστικά
Μπορείτε να φτιάξετε τη σάλτσα κράνμπερι με νερό η με χυμό φρούτων.
Η σάλτσα δεν πρέπει να βράσει πάνω από 15 λεπτά.
Καλύτερα να την βγάλετε όσο δεν έχει δέσει πολύ γιατί όσο κρυώσει θα πήξει.
Την παγώνουμε πριν το σερβίρισμα.
Όση κράνμπερι σως περισσέψει διατηρείται στο ψυγείο για αρκετές ημέρες.
Μπορείτε να προσθέσετε από μια πρέζα κανέλα, γαρύφαλλο και μοσχοκάρυδο.
Μπορείτε να προσθέσετε στην κράνμπερι σως λίγο κόκκινο κρασί στον βρασμό ή λίγο γκραν μαρνιέ.
Αν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα φρούτα για τη σάλτσα κράνμπερι μειώστε τα υγρά κατά 1/2 φλ.
Θα βγάλουν πολλά υγρά όταν λιώσουν τα κατεψυγμένα φρούτα.