Εκτέλεση
Φτιάχνουμε πρώτα την κρέμα σοκολάτας για τα εκλέρ. Βάζουμε πρώτα τα αυγά με τη ζάχαρη σε μπολ. Τα χτυπάμε με σύρμα ή με μίξερ χειρός για λίγα λεπτά μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν κρέμα. Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και ανακατεύουμε καλά με σύρμα μέχρι το μείγμα να γίνει λείο.
Σε μικρή κατσαρόλα με χοντρή βάση βάζουμε το γάλα και τη βανίλια και το αφήνουμε να έρθει σε σημείο βρασμού, σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε μέχρι να πυκνώσει, περίπου 2΄-3΄. Χαμηλώνουμε κι άλλο τη φωτιά και αφήνουμε για ακόμα 2΄, ανακατεύοντας συνεχώς ώσπου να μη μυρίζει πια το αλεύρι. Τέλος, προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα (εκτός φωτιάς) ανακατεύοντας καλά. Διαβάστε εδώ όλα τα μυστικά για να λιώσετε σωστά τη σοκολάτα.
Βάζουμε σε μπολ την κρέμα σοκολάτας. Κολλάμε στην επιφάνειά της μεμβράνη. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Ετοιμάζουμε τη ζύμη για εκλέρ με τη συνταγή που σας έχω εδώ. Γεμίζουμε κορνέ ζαχαροπλαστικής και κόβουμε μακρόστενα κομμάτια ζύμης μήκους 4-5 εκ. σε βουτυρωμένη λαμαρίνα. Προθερμαίνουμε το φούρνο και ψήνουμε τα εκλεράκια στους 170 βαθμούς C για περίπου 35-40 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν, να ροδίσουν και να τραγανίσουν. Τα βγάζουμε σε σχάρα να κρυώσουν καλά.
Αφού κρυώσει η κρέμα σοκολάτας τη χτυπάμε με σύρμα να αφρατέψει. Γεμίζουμε κορνέ ζαχαροπλαστικής. Κάνουμε μια τρύπα στο κάτω μέρος του εκλέρ με τη μύτη του μαχαιριού. Γεμίζουμε τα εκλεράκια με κρέμα σοκολάτας. Κρατώντας τη βάση του εκλέρ ανάμεσα στα δάχτυλα, το αναποδογυρίζουμε και το βουτάμε στη λιωμένη σοκολάτα. Αμέσως το βγάζουμε και αφού στραγγίσει η σοκολάτα (έχοντάς το κατακόρυφα) το αφήνουμε να καθίσει σε σχάρα.
Extra μυστικά για τα εκλεράκια
Για να παγώσουμε την κρέμα στο ψυγείο, πρέπει πρώτα να κρυώσει πολύ καλά, καλυμμένη με μεμβράνη ή λαδόκολλα που θα ακουμπάει πάνω στην επιφάνειά της. Αν δεν είναι τελείως κρύα όταν τη βάλουμε στο ψυγείο, τότε θα σχηματιστούν υδρατμοί και σταγόνες και θα πέσουν μέσα στην κρέμα.
Μπορούμε να ετοιμάσουμε τα εκλέρ μία μέρα πριν και τα συντηρήσουμε στο ψυγείο καλυμμένα.
Θέλετε περισσότερες συνταγές για γλυκά κεράσματα; Βρείτε τες όλες εδώ!