Προετοιμασία
Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ºC, στις αντιστάσεις.
Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε κακάο, μια μεγάλη στρογγυλή φορμα για κέικ, 25 εκατ.
Για το κέικ
Κοσκινίζουμε σε ψιλή σίτα με το κόσκινο όλα τα στερεά υλικά τις βανίλιες, το κακάο, το αλεύρι και το αλάτι μέσα στον κάδο του μίξερ.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αυγά και το γάλα.
Σε χαμηλή ταχύτητα χτυπάμε τα υλικά για 2 λεπτά, έως ότου ενωθούν και γίνουν ένα μείγμα για κέικ.
Προσθέτουμε τα κομμάτια σοκολάτας.
Δυναμώνουμε το μίξερ και χτυπάμε στην πιο δυνατή ταχύτητα για 4 λεπτά.
Αδειάζουμε το μείγμα για κέικ και ψήνουμε στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα του φούρνου, στους 170°C για 50 με 55 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
Το αφήνουμε, αφού ψηθεί, για 10 λεπτά στη φόρμα για κέικ.
Ξεφορμάρουμε σε σχάρα να κρυώσει καλά.
Για το γλάσο
Κομματιάζουμε τη σοκολάτα και τη βάζουμε σε μια κατσαρόλα.
Προσθέτουμε τη κρέμα γάλακτος.
Σε πολύ χαμηλή φωτιά αφήνουμε να λιώσει και να ομογενοποιηθεί το γλάσο, ανακατεύοντας πότε-πότε.
Αφήνουμε λίγο το γλάσο να κρυώσει.
Βάζουμε το κέικ με σοκολάτα και κακάο σε πιατέλα και το περιχύνουμε με το γλάσο του.
Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ για γαρνίρισμα.
Διαβάστε το μυστικό επιτυχίας για τέλεια κέικ, αλλά και το μυστικό για το σωστό ψήσιμο του κέικ, που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τα πιο συχνά λάθη.