• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
32
  • Για τα κεφτεδάκια
  • 300 γραμ. ανάμεικτο κιμά μοσχάρι - χοιρινό
  • 2 μέτρια τριμμένα κρεμμύδια
  • 2 φέτες μουσκεμένο και στημένο ψωμί
  • 1 κ.σ. ξίδι
  • 2 κ.σ. ούζο
  • 1 αβγό
  • 2 κ.σ. φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2-3 κ.σ. αλεύρι
  • λάδι για τηγάνισμα
  • Για το κουσκούς
  • 500 γραμ. κουσκούς
  • αλάτι
  • 1/2 κ.γλ. κύμινο σκόνη
  • 1/2 κ.γλ. κόλιανδρο σκόνη
  • 1 ρόδι καθαρισμένο
  • λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Για τη σάλτσα
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 κρεμμύδια
  • 3 καρότα
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 κλωνάρι σέλερι
  • 1 κ.σ. πελτέ
  • 250 γραμ. κολοκύθα κίτρινη κομμένη σε μικρά καρέ
  • 10 αποξηραμένα βερίκοκα και δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
  • 1 συσκευασία ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 2 φλ. ζωμό κότας
  • λίγη πάπρικα καυτερή
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Κεφτεδάκια με κους κους

    Ανακατεύουμε όλα τα υλικά του κιμά και ζυμώνουμε πολύ καλά.

    Προσθέτουμε λίγο αλεύρι και ζυμώνουμε πάλι.

    Αν έχουμε τον χρόνο αφήνουμε τα κεφτεδάκια σκεπασμένα στο ψυγείο να βγάλουν τα αρώματα τους όλα τα υλικά.

    Πλάθουμε μικρά-μικρά κεφτεδάκια και, χωρίς να τα πανάρουμε στο αλεύρι, τα τηγανίζουμε για λίγα λεπτά, 2′ περίπου από κάθε πλευρά, σε καυτό λάδι για να μην ρουφήξουν πολύ λάδι.

    Τα βγάζουμε και τα ρίχνουμε στην έτοιμη σάλτσα και σιγοβράζουμε για 10′ να ρουφήξουν τα αρώματα της σάλτσας.

    Για το κους κους

    Σε ένα μπολ βάζουμε το κους κους, τα μπαχαρικά και 2 κοφτά κουταλάκια αλάτι.

    Τα ανακατεύουμε.

    Προσθέτουμε 1 λίτρο βραστό νερό, ανακατεύουμε με κουτάλι και σκεπάζουμε το μπολ.

    Αφήνουμε για 10′ να μαλακώσει το κουσκούς.

    Για τη σάλτσα

    Ψιλοκόβουμε με μαχαίρι το ένα καρότο και κόβουμε σε φέτες το ένα κρεμμύδι. Τα αφήνουμε στην άκρη.

    Στο μπλέντερ αλέθουμε τα υπόλοιπα κρεμμύδια και καρότα, το σκόρδο και το σέλερι.

    Ζεσταίνουμε σε τηγάνι το λάδι και σοτάρουμε τα αλεσμένα λαχανικά.

    Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη κολοκύθα, το κρεμμύδι σε φέτες, το ψιλοκομμένο καρότο και τα αποξηραμένα φρούτα.

    Σοτάρουμε για 3′ και προσθέτουμε τον πελτέ, ψήνουμε για 1′ και προσθέτουμε τις ντομάτες και τον ζωμό.

    Σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μαλακώσουν τα λαχανικά.

    Αν θέλουμε προαιρετικά μπορούμε να αρωματίσουμε με κιτρινόριζα, σαφράν ή τζίντζερ.

    Προσθέτουμε τα κεφτεδάκια στη σάλτσα και σιγοβράζουμε για 10′.

    Αφρατεύουμε με πιρούνι το κουσκούς και προσθέτουμε το ρόδι και τον μαϊντανό.

    Κρατάμε λίγο ρόδι και λίγο μαϊντανό για το σερβίρισμα.

    Βάζουμε σε ρηχή φαρδιά πιατέλα το κουσκούς απλωτά, περιχύνουμε με την σάλτσα και τα κεφτεδάκια και πασπαλίζουμε με ρόδι και μαϊντανό.

    Το σερβίρουμε ζεστό και απολαμβάνουμε όλα του τα αρώματα που ξεχειλίζουν.

    Μετά τα κεφτεδάκια με κους κους, ρίξτε μια ματιά και στην παρακάτω συνταγή.

    κοτόπουλο με κους κους
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται