Φοινίκια γεμιστά, τα παραδοσιακά, νηστίσιμα και σιροπιαστά από την Πάρο. Δοκιμάστε τα!

Φοινίκια γεμιστά, τα παραδοσιακά, νηστίσιμα και σιροπιαστά από την Πάρο. Δοκιμάστε τα!

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 25 λεπτά
102
  • 1¾ φλ. ελαιόλαδο + σπορέλαιο (μισό - μισό)
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. χυμό πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 2 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ξύσμα από ένα λεμόνι
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Για το σιρόπι

  • 2½ φλ. ζάχαρη
  • 2½ νερό
  • 1 ξύλο κανέλα
  • 5-6 γαρύφαλλα
  • 1/2 λεμονόκουπα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Tο πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε  είναι να κοσκινίσουμε το αλεύρι και το baking powder. 

    Για το μίγμα

    Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι και το σιμιγδάλι και αφήνουμε να μουσκέψει καλά.

    Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ξύσμα και τη μαγειρική σόδα που έχουμε διαλύσει το χυμό.

    Ανακατεύουμε τα υλικά και τα ρίχνουμε στο αλεύρι, κρατώντας λίγο. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή.

    Δεν βάζουμε όλο το αλεύρι μαζί, γιατί μπορεί να μην το πάρει όλο. Από την ώρα που θα μπει το αλεύρι δεν ζυμώνουμε πολύ.

    Πλάθουμε  σε μέγεθος μπουκιάς, τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα και ψήνουμε για 25 λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 160°C βαθμούς στον αέρα.

    Σιροπιάζουμε 

    Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρει βράση δεν ανακατεύουμε ξανά.

    Βράζουμε για 5 με 6 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

    Αφήνουμε να κρυώσει τελείως το σιρόπι.

    Βάζουμε κοντά κοντά τα καυτά  και τα περιχύνουμε στο ταψί με το κρύο σιρόπι.

    Αφήνουμε να κρυώσουν και να το ρουφήξουν.

    Mυστικό

    Διαδόθηκαν στον Ελλαδικό χώρο από τους πρόσφυγες κατά την μικρασιατική καταστροφή.

    Έτσι και στα νησιά μας, όπως και σε άλλες περιοχές κυρίως στα νησιά του Αιγαίου, Μακεδονία και Κρήτη, ενσωματώθηκαν στις τοπικές κουζίνες.

    Σε πολλές περιοχές  φτιάχνονται μόνο με αλεύρι και προσθέτουν τα μπαχαρικά.

    Λίγο ούζο, τσίπουρο ή κονιάκ στη ζύμη θα δώσει αρώματα.

    Είναι γλυκό νηστίσιμο, πλάθεται σε μικρές μπουκιές και πάντα σιροπιάζεται όσο είναι ακόμα ζεστό, για να ρουφήξει όλο το σιρόπι και να ποτιστεί καλά το σιμιγδάλι.

    Στην Πάρο τα φτιάχνουμε πάντα την Σαρακοστή αν και θα τα συναντήσετε σε παριανά σπίτια και στη νηστεία των Χριστουγέννων.

    Δε ζυμώνουμε πολύ τη ζύμη γιατί θα γίνουν σκληρά.

    Το αλεύρι μπορεί να μην το πάρει όλο για αυτό δεν το βάζουμε όλο με μιας, αλλά σταδιακά. Η ζύμη πρέπει να είναι εύπλαστη και μαλακή σαν πλαστελίνη, όχι σκληρή.

    Αντί για φρέσκο χυμό πορτοκάλι, μπορείτε να βάλετε ανθρακούχο νερό, μπύρα, πορτοκαλάδα με ανθρακικό.

    Μπορείτε στο τελείωμα να τα πασπαλίσετε με καβουρδισμένο και αλεσμένο σουσάμι, κοπανισμένα καρύδια, ινδοκάρυδο, κανελοζάχαρη τρίμμα ή απλά περιχύστε  με λίγο ζεστό αραιωμένο μέλι.

    Το πολύ ανακάτεμα στη ζύμη  θα τα κάνει σφιχτά και θα χωρίσει όλο το λάδι από το ζύμη με το ανακάτεμα.

    Απαλές κινήσεις χρειάζονται μέχρι τα υλικά να γίνουν ζύμη.

    Αν δεν έχετε αέρα στο φούρνο τότε θα ψήσετε σε αντιστάσεις, πάνω και κάτω αντίσταση. Βάζουμε το ταψί στην κάτω σχάρα και ψήνουμε κάθε φορά ένα ένα ταψί για να ψηθούν ομοιόμορφα.

    Θέλετε περισσότερες συνταγές για φανταστικά νηστίσιμα γλυκά; Σας τις έχω όλες!

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται