Το μόνο που χρειάζεται αυτό το φύλλο κρούστας για να γίνει μαγικό, είναι υπομονή. Άπαξ και το φτιάξετε απολαύστε το τραγανό και αέρινο σε αγαπημένες σας...

Το μόνο που χρειάζεται αυτό το φύλλο κρούστας για να γίνει μαγικό, είναι υπομονή. Άπαξ και το φτιάξετε απολαύστε το τραγανό και αέρινο σε αγαπημένες σας παρασκευές.

Για το χειροποίητο φύλλο κρούστας, συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά. Για την εύκολη συνταγή για φύλλο κρούστας από την Αργυρώ, ζυμώνουμε σε μπολ το αλεύρι, το λάδι, το αλάτι, το ξύδι και το νερό να σχηματιστεί ζύμη. Η ζύμη για το φύλλο κρούστας πρέπει να είναι μαλακή, απαλή και εύπλαστη. Όχι τραχιά. Αλλά όλα θα τα λύσουμε εδώ. Πώς να φτιάξω φύλλο κρούστας και πολλά άλλα που με ρωτάτε!

  • προετοιμασία 2 ώρες
  • μαγείρεμα 2 ώρες
104

Υλικά

  • Μερίδες 7 φύλλα

Για 7 σπιτικά φύλλα κρούστας

  • 750 γρ. αλεύρι
  • 4 κ.σ. σπορέλαιο ή πολύ ελαφρύ ελαιόλαδο
  • 1½ κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • 1¾ φλ. νερό περίπου (όσο πάρει)
  • 3/4 φλ. σπορέλαιο έξτρα για το άνοιγμα των φύλλων (μπορείτε να βάλετε και μισό μισό λιωμένο καθαρό βούτυρο με λάδι)

Εξοπλισμός

Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Σκεπάζουμε τη ζύμη για 1 ώρα και 30΄

    Όσο μένει σκεπασμένη η ζύμη τόσο ελαστικότητα αποκτά

    Πως να φτιάξω φύλλο κρούστας

    Τη βγάζουμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε έντονα για περίπου 6-8 λεπτά.

    Αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά σκεπασμένη.

    Χωρίζουμε το ζυμάρι για το φύλλο κρούστας από την Αργυρώ σε 7 ίσα κομμάτια.

    Πλάθουμε με τα χέρια τα κομμάτια ζύμης σε χοντρά φύλλα μεγέθους 8 περίπου εκατοστών.

    Βάζουμε το λάδι σε μπολ.

    Με τα χέρια βουτάμε μία μία πίτα μέσα στο λάδι και την τοποθετούμε τη μία πάνω στην άλλη μέσα σε μικρό μπολ ίσα που να τις χωράει.

    Τέλος, περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι το φύλλο κρούστας με την εύκολη συνταγή.

    Σκεπάζουμε κι αφήνουμε να αναπτυχθεί το πλέγμα της γλουτένης για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.

    Όσο πιο πολύ τις αφήνουμε τόσο πιο μεγάλη ελαστικότητα αποκτούν.

    Χρειαζόμαστε κατά προτίμηση τραπέζι (οι γωνίες θα σας δυσκολέψουν αρκετά) στρογγυλό ή οβάλ, τραπέζι χωρίς γωνίες με πολύ καθαρή και λεία επιφάνεια.

    Στραγγίζουμε ένα ένα φύλλο από το λάδι και με τα χέρια αρχίζουμε να το ανοίγουμε, τεντώνοντας την πολύ ελαστική ζύμη και φτιάχνοντας ένα πολύ μεγάλο και σχεδόν διάφανο φύλλο.

    Σιγά σιγά τραβάμε το φύλλο κρούστας γύρω γύρω από όλες τις πλευρές, μέχρι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

    Ανασηκώνουμε το φύλλο πότε πότε σαν να στρώνουμε τραπεζομάντηλο, γιατί έτσι παίρνει αέρα και τραβιέται με αποτέλεσμα να ανοίγει ακόμα σε πιο λεπτό πάχος.

    Μη σας ανησυχεί ο αέρας που εγκλωβίζεται από κάτω, με το τύλιγμα της πίτας εξαφανίζονται οι φουσκάλες αέρα.

    Αφαιρούμε, κόβοντας τις εξωτερικές άκρες που είναι λίγο πιο χοντρές από το υπόλοιπο φύλλο.

    Απλώνουμε τη γέμιση της αρεσκείας μας στο φύλλο κρούστας.

    Αρχίζουμε να τυλίγουμε σε ρολά, στριφτάρια, διπλά ρολά και γενικά παίξτε με αυτή τη ζύμη, θα χαρείτε πολύ τη διαδικασία της.

    Και μη φοβάστε, δεν παθαίνει κάτι, είναι πολύ ελαστική.

    Ένας άλλος τρόπος είναι να διπλώσουμε το φύλλο στα 2 ή στα 4 σαν μαντήλι και να βάλουμε επάνω τη γέμιση.

    Το κλείνουμε σε φάκελο ή τρίγωνο.

    Επίσης, τα κομμάτια που μου περισσεύουν, τα φτιάχνω τυλιχτά σαν σαραγλί με ξηρούς καρπούς και ζάχαρη, ή με ζάχαρη και κανέλα για γλυκά με φύλλο κρούστας.

    Νομίζω πως απορίες όπως πως να φτιάξω φύλλο κρούστας, σας έχουν απαντηθεί!

    Διαφήμιση

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση

    Προτεινόμενος εξοπλισμός

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται