Εκτέλεση
Για τις πιο νόστιμες σωτέ γαρίδες στο τηγάνι με μαύρες φακές beluga θα ετοιμάσουμε πρώτα τις φακές. Τις βράζουμε πρώτα για 5΄ και αλλάζουμε το νερό.
Βράζουμε τις φακές με καθαρό νερό μαζί με την φλούδα πορτοκαλιού, το δαφνόφυλλο και το θυμάρι, μέχρι να είναι αλ ντέντε. Προσοχή να μην παραβράσουν. Τις θέλουμε σπυρωτές για την σαλάτα.
Τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε για 3΄ λεπτά το κρεμμύδι, το σέλερι, την πιπερίτσα και το άσπρο μέρος των φρέσκων κρεμμυδιών, ανακατεύοντας μέχρι να γίνουν διάφανα.
Στραγγίζουμε τις ζεστές φακές και τις ρίχνουμε στο τηγάνι με τα κρεμμύδια. Ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε και όλα τα υλικά του ντρέσινγκ και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα πράσινα φύλλα των κρεμμυδιών, το καρότο, την πιπεριά, τα φασολάκια και τα μυρωδικά. Αλατοπιπερώνουμε κι ανακατεύουμε.
Για τις γαρίδες σωτέ στο τηγάνι
Καθαρίζουμε τις γαρίδες από το κέλυφος. Κρατάμε το κεφάλι ενωμένο με το σώμα της γαρίδας.
Σε ένα μπολ βάζουμε τις γαρίδες, το ελαιόλαδο, το σπασμένο σκόρδο και λίγο αλάτι. Προσθέτουμε την καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένη κι ανακατεύουμε.
Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι μέχρι να κάψει σε δυνατή φωτιά.
Ρίχνουμε τις γαρίδες και σοτάρουμε για 3΄-4΄ γυρίζοντας τες να κοκκινίσουν ολόγυρα. Τέλος προσθέτουμε τον χυμό λάιμ.
Αποσύρουμε από την φωτιά.
Σερβίρουμε τις φακές με τα λαχανικά και γαρνίρουμε με τις γαρίδες σωτέ. Πασπαλίζουμε τα πιάτα με λίγο ξύσμα λάιμ.
Διατροφικό σχόλιο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*
«Συνδυασμός μοναδικής γευστικής αξίας, αλλά ακόμα υψηλότερης διατροφικής. Το πιατο αυτό μας δίνει πρωτείνη υψηλής βιολογικής αξίας προερχόμενη κυρίως από τις γαρίδες, αλλά κι από τις φακές, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, E , C, καθώς επίσης και σίδηρο, ασβέστιο κι άλλα ιχνοστοιχεία. Επίσης, οι φακές, τα βότανα και τα λαχανικά της συνταγής μας δίνουν φυτικές ίνες και πρεβιοτικά, συμβάλλοντας μεταξύ των άλλων στο γρήγορο αίσθημα κορεσμού, αλλά στην καλή λειτουργία του εντέρου.»
*Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος
**Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.
Θέλετε περισσότερες φανταστικές gourmet συνταγές; Σας τις έχω όλες εδώ!